Gemeenten ontevreden over Valleihopper, grote aanpassingen op komst

De acht ‘Valleihopper-gemeenten’, waaronder Ede en Barneveld, willen af van de regiecentrale die het speciaal vervoer regelt. Eerder ontstonden grote problemen met vooral het leerlingenvervoer.

Eind februari verscheen nog een kritisch rapport over het functioneren van Valleihopper, de organisatie die acht gemeenten in de Regio FoodValley optuigden voor onder meer het leerlingen- en Wmo-vervoer. ‘De aard, omvang en impact van de veranderingen is door alle partijen onderschat’, concludeerden de onderzoekers.

Het is voor het eerst dat de gemeenten samen het speciaal vervoer regelen. Ook is nieuw dat de taxibedrijven niet meer zelf de ritten plannen, maar worden aangestuurd door één planningscentrale – net als bij onder meer PlusOV.

Kostenbesparing?

De betrokken gemeenten concluderen dat de gekozen opzet geen succes is gebleken. Ze trekken de stekker uit het regiemodel, zo laat een woordvoerder van Valleihopper donderdagmiddag aan Omroep Gelderland weten.

Uit een evaluatierapport blijkt volgens een brief van het Valleihopper-bestuur dat het 'regiecentralemodel' 'niet de beoogde hogere efficiëntie en daarmee samenhangende kostenbesparing heeft opgeleverd'. Ook binnen het samenwerkingsverband PlusOV is onvrede over het regiemodel.

Verandering na volgend schooljaar

Tot het einde van het volgende schooljaar loopt het leerlingenvervoer nog via de regiecentrale van Valleihopper. Daarna wordt het leerlingenvervoer op een andere manier geregeld. Hoe is nog onduidelijk. Blijven de gemeenten samenwerken? Wordt het ieder voor zich?

De komende maanden worden de verschillende scenario’s onderzocht. Het ligt in ieder geval voor de hand dat de taxibedrijven de regie terugkrijgen.

Blijven samenwerken

De planning van het vraagafhankelijk vervoer – ‘losse’ ritten, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis – wordt nog tot eind 2019 geregeld door de regiecentrale. Het is aannemelijk dat de acht gemeenten daarna voor dit type vervoer blijven samenwerken, aldus de woordvoerder.

Omdat de raadsleden van de gemeenten pas net zijn geïnformeerd, wilde Hans van Daalen, bestuursvoorzitter van Valleihopper, nog niet reageren. Valleihopper is actief in Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen.

Zie ook: Ons dossier over speciaal vervoer in Gelderland

Meer over dit onderwerp:
Onderzoek speciaal vervoer Nieuws
Deel dit artikel: