Nieuws

Eis 5 jaar cel en tbs voor uitbuiten zwakbegaafd stel: 'Slachtoffers zijn gebruikt als werkpaarden'

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Michael A. De man zou een zwakbegaafd stel uit Nijmegen jarenlang hebben uitgebuit als slaven. 'Er is een spoor van vernieling achtergelaten. De twee slachtoffers zijn gebruikt als werkpaarden', aldus de officier van justitie donderdagochtend.
NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Michael A. De man zou een zwakbegaafd stel uit Nijmegen jarenlang hebben uitgebuit als slaven. 'Er is een spoor van vernieling achtergelaten. De twee slachtoffers zijn gebruikt als werkpaarden', aldus de officier van justitie donderdagochtend.
Het zwakbegaafde stel bood de 48-jarige A. onderdak, maar de verdachte zou door zijn onberekenbare en agressieve gedrag de dienst hebben uitgemaakt in huis. Er moesten boodschappen, drugs en alcohol voor A. worden gehaald. Daarnaast moest er voor hem worden gekookt en gewassen. 'Als de boodschappen hem niet bevielen, werd het op de grond gesmeten', zei de officier van justitie. 
Uit onderzoek van de politie blijkt dat A. nooit een cent betaalde voor de inwoning. Ook zou hij volledig door het stel in zijn levensonderhoud zijn voorzien. Acht jaar lang hield A. de 56-jarige slachtoffers in zijn greep. 
A. zou vanaf 2010 zijn ingetrokken bij het Nijmeegse stel. De verdachte dwong een kamer af en zou het huis uiteindelijk als zijn bezit hebben gezien. 'Op een gegeven moment nodigde A. zelfs vrienden uit. De zoon van het stel moest dan in bed bij zijn ouders, omdat de vrienden wel een eigen kamer verdienden', betoogt de officier van justitie. Tegenspraak zou niet zijn geduld. 

Ernstige bedreigingen

Het stel, de familie van het stel en hulpverleners die over de vloer kwamen werden meermaals bedreigd met messen. Ook zouden ze regelmatig fysiek zijn aangepakt met blauwe ogen en kneuzingen tot gevolg. In het huis van de slachtoffers hield A. verder een vuurwapen verborgen. 
Michael A. zelf ontkent alle aantijgingen. Hij zegt het allemaal uit goede bedoelingen te hebben gedaan. Hij beschuldigt de slachtoffers op zijn beurt van alcoholisme, jaloezie en liegen.

Zoon geslagen

Het stel zegt dat ze niets meer over zichzelf en hun zoon te zeggen hadden. 'Michael A. nam de opvoeding over. Er werden lijfstraffen gegeven als slaan en urenlang moeten zitten op een stoel', vertelt de officier. De zoon van het stel verklaarde een vuistslag in zijn maag te hebben gekregen, toen hij eens te laat thuiskwam.
Het stel is het huis op een gegeven moment ontvlucht. De zoon was toen al uit huis geplaatst. 

Volledig toerekeningsvatbaar

Bij Michael A. is een ziekelijke stoornis vastgesteld. Ondanks die stoornis kon hij wel degelijk eigen keuzes maken, stellen deskundigen. A. is daarmee volledig toerekeningsvatbaar. Toch wil de officier van justitie tbs met dwangverpleging. Dat is niet gebruikelijk.
Mocht de rechtbank geen tbs met dwangverpleging opleggen, dan vraagt de officier van justitie een gevangenisstraf van negen jaar.