Buren haakt af bij regionaal glasvezelproject, maar snel internet wel in zicht

BUREN - De gemeente Buren haakt af bij het glasvezelproject van de Regio Rivierenland dat moet zorgen voor snel internet in het buitengebied. Dat wil niet zeggen dat Buren van glasvezel verstoken blijft. Als er voldoende animo is, kan de eerste schop voor de aanleg van een netwerk volgend jaar zomer de grond in.

Een raadsmeerderheid stemde dinsdagavond tegen deelname van Buren aan het glasvezelplan van de Regio Rivierenland. Dat heeft vooral te maken met de financiële risico's. De kosten van het project worden geschat op een bedrag tussen de 39 en 45 miljoen euro, waarvoor een lening nodig is. De tien gemeenten in de Regio zouden garant staan voor die lening. Voor Buren zou het om een bedrag van bijna 11 miljoen euro gaan.

De aanleg wordt nu overgelaten aan een commerciële partij. Glasvezel Buitenaf, dat eerder in het buitengebied in de Achterhoek en op de Veluwe glasvezel heeft aangelegd of daar nog mee bezig is, heeft aangeboden om dit ook in Buren te doen. Voorwaarde is dat minimaal 50 procent van de inwoners mee wil doen. De komende maanden gaat het bedrijf de interesse peilen.

Glasvezelplan Rivierenland gaat door

De andere 9 gemeenten in de Regio Rivierenland gingen wel akkoord met het gezamenlijke plan, dat dan ook gewoon doorgaat. Het is de bedoeling om volgend jaar zomer te beginnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Zie ook: Steeds meer glasvezel in buitengebied, Rivierenland moet nog even geduld hebben

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Buren Buren Nieuws
Deel dit artikel: