Nieuws

6700 ton vervuilde grond ligt in wijk Veller in Barneveld

In Barneveld ligt veel meer vervuilde grond van Vink dan eerder werd aangenomen. Het gaat om 6700 ton. Dat maakte de provincie dinsdag bekend. Vink laat weten dat het gaat om de wijk Veller, een woonwijk die al gebouwd is. Vink bestrijdt overigens dat de grond vervuild is. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - In Barneveld ligt veel meer vervuilde grond van Vink dan eerder werd aangenomen. Het gaat om 6700 ton. Dat maakte de provincie dinsdag bekend. Vink laat weten dat het gaat om de wijk Veller, een woonwijk die al gebouwd is. Vink bestrijdt overigens dat de grond vervuild is.
De gemeente liet eerder weten nog niet in beeld te hebben waar het zand precies ligt. 'We weten dat het in een van de gebieden terecht is gekomen waar woonwijken zijn aangelegd', aldus de woordvoerder van de gemeente. 'Het onderzoeksbureau onderzoekt nu waar die grond vandaan is gekomen en waar het is toegepast.'
De gemeente wil volgens de woordvoerder ook helderheid. 'We hebben pas onlangs gehoord dat de partij grond die in Barneveld terecht is gekomen groter is.' Volgens Vink was de gemeente Barneveld hier al sinds 9 november van op de hoogte. De fractie van Lokaal Belang toont zich onaangenaam verrast door het nieuws en wil opheldering.
6700 ton is de grootste partij op één locatie. Het gaat zeker om 260 vrachtwagens. Bovendien zijn nu ook de gemeenten bekend waar de vervuilde grond van Vink terecht is gekomen, het blijkt ook in Laren - Noord-Holland - en Almere te liggen.
(de tekst loopt door onder de video)
6700 ton vervuilde grond van Vink in Barneveld, maar gemeente weet niet waar

Is er meer?

Maar als de tonnen in die gemeenten worden opgeteld komt het totaalbedrag uit op zo'n 7.600 ton, terwijl het totaal van de vervuilde grond 10.000 ton is. 'We claimen niet compleet te zijn. Dit hebben we tot nu toe kunnen reconstrueren', aldus een woordvoerder van de provincie. 'Er zijn plausibele verklaringen, het zand kan gewogen zijn toen het nat was of er kan zand verloren zijn tijdens het transport. We doen er onderzoek naar en houden alle opties open.
De tien gemeenten waar vervuilde grond van Vink is gebruikt:
  • Barneveld
  • Veenendaal
  • De Bilt
  • Laren
  • Apeldoorn
  • Ede
  • Bunnik
  • Almelo
  • Leusden
  • Almere
Veel gemeenten doen nog onderzoek naar de vervuilde grond van Vink. Leusden kwam vorige week als eerste met resultaten naar buiten. De gemeente meldde dat de grond van Vink niet vervuild was. Het bureau dat het onderzoek namens de gemeente Leusden deed verklaarde tegenover Omroep Gelderland dat er wel degelijk een vervuiling in de grond van Vink is aangetroffen.
De gemeenten werden twee weken geleden geïnformeerd door de provincie, nu worden die gemeenten openbaar gemaakt.

Dwangsommen

De provincie maakte dinsdag ook bekend dat Vink haast moet maken met het verwerken van de stortgassen. De stortgassenbenuttingsinstallatie is buiten werking. Als het bedrijf dit niet doet, krijgt Vink een boete van 10.000 euro per keer.
Bovendien mag Vink geen kunstgrasmatten meer innemen, als het dat toch doet komt er een boete van 20.000 euro per keer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!