Nieuws

Boeren kijken terug op slecht jaar vanwege droogte: 'Erger dan verwacht'

De extreme droogte van afgelopen zomer heeft gezorgd voor een flinke strop voor boeren. Het gemiddelde inkomen daalde met 11 procent ten opzichte van 2017, blijkt uit cijfers van de Wageningen Universiteit en het Centraal Bureau voor de Statistiek. © ANP/Archief
De extreme droogte van afgelopen zomer heeft gezorgd voor een flinke strop voor boeren. Het gemiddelde inkomen daalde met 11 procent ten opzichte van 2017, blijkt uit cijfers van de Wageningen Universiteit en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Akkerbouwers hadden vooral last van mindere oogst als gevolg van de langdurige droogte. Door de tekorten van landbouwproducten stegen de prijzen wel iets, wat de kleinere oogst enigszins compenseerde. 
Veehouders hadden te maken met hogere kosten, bijvoorbeeld voor meer veevoer. Daarbij daalden de prijzen voor vlees. Melkveehouders hadden naast lagere melkprijzen ook te maken met nieuwe mestregels met minder vee als gevolg.

'Erger dan verwacht'

Belangenvereniging LTO verwachtte de negatieve cijfers, maar is alsnog geschrokken. 'Het is erger dan ik had verwacht', laat regiobestuurder Henk Jolink weten. 'De problemen hier zijn heel verschillend, de een heeft meer problemen ondervonden van de droogte dan de ander.'
De problemen in Gelderland zijn volgens Jolink voornamelijk veroorzaakt door hogere transport- en brandstofkosten en inzet van meer personeel. 'Het is natuurlijk een beetje het risico van het vak, maar ook boeren hebben gezinnen met studerende kinderen. Voor sommige boeren zijn het daarom hele slechte tijden', zegt de veehouder uit Drempt over de droge zomer die zorgde voor minder inkomen.

Inkomsten blijven achter bij productie

De droogte is niet het enige wat zorgde voor druk op de inkomsten. De laatste twintig jaar hebben boeren te kampen met meer concurrentie en hogere kosten van onder meer diervoeders en aardgas. Tussen 1995 en 2018 steeg de productie met 25 procent, terwijl de inkomsten met een daling van 5 procent achterbleven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!