Nieuws

Mogelijk tbs-eis voor jarenlang uitbuiten zwakbegaafd stel

Het Openbaar Ministerie overweegt tbs te eisen tegen de 48-jarige Michael A., die wordt verdacht van het jarenlang misbruiken van een zwakbegaafd stel als slaven in Nijmegen. Dat liet de officier van justitie doorschemeren in de strafzaak tegen A., die zolang uitliep dat de eis naar donderdag is verschoven.
NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie overweegt tbs te eisen tegen de 48-jarige Michael A., die wordt verdacht van het jarenlang misbruiken van een zwakbegaafd stel als slaven in Nijmegen. Dat liet de officier van justitie doorschemeren in de strafzaak tegen A., die zolang uitliep dat de eis naar donderdag is verschoven.
Het zwakbegaafde stel bood A. onderdak, maar de verdachte zou door zijn onberekenbare en agressieve gedrag de dienst hebben uitgemaakt in huis.
Mishandeling, bedreiging met hakmes en vuurwapen, gedwongen koken, boodschappen doen, de hond uitlaten, wiet halen en kleding wassen. Het is een greep uit de activiteiten die zich volgens de 56-jarige slachtoffers onder hun dak afspeelde. 'We raakten geïsoleerd van de buitenwereld en leefden in een hel', verklaarde het mannelijke slachtoffer.
A. ontkent alles. Hij beschuldigt de slachtoffers op zijn beurt van alcoholisme, jaloezie en liegen. De Nijmegenaar heeft een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken en een strafblad van ruim veertig bladzijden, maar wil niet behandeld of begeleid worden. Daarom denkt de aanklager aan tbs. 

Lijst met verdenkingen

Toch hadden de negatieve verklaringen de overhand in de rechtszaal. Hulpverleners voelden zich door A. bedreigd. Zijn ex-vrouw verklaarde dat A. tegen haar heeft gezegd dat ze het stel 'op dwingende wijze moest benaderen'.
Er is een hele lijst met verdenkingen. Zo moest het stel volgens de officier van justitie ook een vuurwapen verbergen en moest de vrouw haar OV-chipkaart opwaarderen en aan hem afgeven. Justitie berekende dat A. voor zeker 12.000 euro van de slachtoffers heeft afgenomen.

'Ik ben bang, kijk om me heen'

De slachtoffers wonen inmiddels op een geheim adres. 'Ik ben bang voor nieuwe dreigementen en kijk om me heen. Als we de verdachte nooit hadden ontmoet, was ons leven veel fijner geweest', verklaarde het vrouwelijke slachtoffer.
Het kwam maandag niet tot een strafeis, omdat de zaak vijf uur later begon dan gepland. De zitting gaat donderdag 20 december verder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!