Defensie knalt er lustig op los: honderden oude handgranaten de lucht in

WEZEP - Zeker 400 handgranaten worden maandag en dinsdag tot ontploffing gebracht op de legerplaats in Oldebroek. Het is onderdeel van het vernietigen van munitie die door Defensie niet meer gebruikt kan worden.

De handgranaten zijn in principe in orde, maar er wordt uit veiligheidsoverwegingen geen risico mee genomen. 'We weten niet precies hoe het gaat met het springstof in de granaten. Als we dat gaan vervoeren over de weg, dan is dat niet veilig. Vandaag de keuze dat we het gewoon vernietigen hier op de basis. Dat is ook nog eens de snelste oplossing.' vertelt majoor Klaver. 

Maandagochtend werden er zo'n negentig granaten tot ontploffing gebracht in drie verschillende springladingen. Ze werden begraven onder een grote hoop zand waarop weer een lading springstof werd gelegd. 

Bekijk hier de reportage met ontploffingen van de handgranaten (tekst gaat verder onder de video): 

'We maken nou eenmaal geluid'

Inwoners van Oldebroek, 't Harde en Wezep kunnen de knallen horen, zegt kampcommandant Schuurman. 'We maken nou eenmaal geluid, daar kunnen we niets aan doen. Wel proberen we de overlast zo goed mogelijk te beperken. We informeren de bewoners ook wanneer we gaan schieten.' 

Luister hier het radioverslag terug:


 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Oldebroek Wezep Nieuws
Deel dit artikel: