Nieuws

Aanleg dubbelspoor Zevenaar - Didam nu echt begonnen

De aanleg van het dubbelspoor tussen Zevenaar en Didam is deze maandag officieel van start gegaan. In totaal wordt er over een lengte van vier kilometer dubbelspoor aangelegd. Ook wordt de snelheid tussen Zevenaar en Wehl verhoogd. © provincie Gelderland
ZEVENAAR - De aanleg van het dubbelspoor tussen Zevenaar en Didam is deze maandag officieel van start gegaan. In totaal wordt er over een lengte van vier kilometer dubbelspoor aangelegd. Ook wordt de snelheid tussen Zevenaar en Wehl verhoogd.
Met de spoorverdubbeling moet de bereikbaarheid van de Achterhoek worden verbeterd. Treinen kunnen elkaar voortaan passeren en de trein krijgt in Arnhem meer tijd om te keren. Op het traject Arnhem- Winterswijk reizen dagelijks zo'n 20.000 mensen. 
De provincie heeft berekend dat het de reiziger straks 15 minuten tijdswinst op kan leveren. Ook wordt de aansluiting vanuit Arnhem beter en is de kans op vertragingen en storingen kleiner. 

Buurt bang voor stank en geluidsoverlast

Niet iedereen is blij met de komst van een extra spoor. Buurtbewoners zijn bang voor overlast door trilling, stankoverlast, fijnstof en geluidshinder van treinen. Ook wordt gevreesd voor overlast tijdens de aanleg van het nieuwe spoor. De Raad van State ging niet mee in de argumenten van de buurt en dus kon de aanleg beginnen.

Veiligheid

ProRail en de aannemer zijn inmiddels al enkele maanden bezig met de voorbereidingen. Bij de aanleg van het dubbelspoor wordt rekening gehouden met de veiligheid van de omgeving. De spoorwegovergang aan de Babberichseweg wordt vervangen voor een fiets- en voetgangerstunnel. 
Het startsein werd deze maandag gegeven door ProRail en bestuurders van de provincie en de gemeenten Zevenaar en Montferland. Ze plaatsten symbolisch een tweede kruis en bord op een andreaskruis. De verdubbeling van het spoor tussen Zevenaar en Didam kost ruim 38 miljoen euro. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!