Nieuwe stadsvarkens voor Ede na vervroegde slacht

EDE - Het Veldhuizerbos wordt vanaf komende vrijdag weer bevolkt door biggen. Rond 13.00 uur komen vier nieuwe wolvarkens aan in het bos. Bij de spoorzijde aan de Langekampweg worden de varkens vrijgelaten.

De jonge biggen krijgen voedselresten van diverse groenteboeren, een kaasmaker en een bierbrouwer. Door de varkens een gezicht te geven en daarmee het vlees uit de anonimiteit te halen, wil de stichting Stadsvarkens het voedselbewustzijn bevorderen.

Vroege slacht

Nadat ruim tweeënhalf jaar wolvarkens in het Veldhuizerbos leefden, werd onlangs besloten de dieren te slachten. Het voederverbod van de varkens werd door bezoekers genegeerd en dat leidde tot ongewenst en gevaarlijk gedrag van de varkens.

Voor de veiligheid van bezoekers werden de varkens daarom vroeger dan gepland naar de slacht gebracht. Dat gaf de nodige ophef.

Om vervroegde slacht in de toekomst te voorkomen roept de stichting iedereen nadrukkelijk op de varkens niet te voeren. Het voeren wordt door de hulpboeren gedaan. Wie ook wil voederen kan zich opgeven als hulpboer.

Feest

Op zaterdag 22 december viert stichting Stadsvarkens de komst van de nieuwe dieren met een welkomstfeest aan de Langekampweg. Tijdens het Welkomstfeest krijgen de wolvarkens (drie vrouwtjes en één mannetje) hun namen. Scoutinggroep Jan Hilgers heeft traditiegetrouw weer de namen van de varkens bedacht.

Zie ook:

 

Meer over dit onderwerp:
Omroep Ede Ede Cultuur Natuur Nieuws
Deel dit artikel: