Nieuws

Piloot vrijgesproken van mensensmokkel via Teuge

Een 64-jarige piloot is vrijdag vrijgesproken van mensensmokkel via vliegveld Teuge. Het Openbaar Ministerie eiste 2,5 jaar cel tegen de Brit voor de plannen om vijftien Albanezen naar Engeland te smokkelen. © Politie Landelijke Eenheid
TEUGE - Een 64-jarige piloot is vrijdag vrijgesproken van mensensmokkel via vliegveld Teuge. Het Openbaar Ministerie eiste 2,5 jaar cel tegen de Brit voor de plannen om vijftien Albanezen naar Engeland te smokkelen.
De officier van justitie stelde in een eerdere zitting dat het de bedoeling was dat de twaalf volwassenen en drie kinderen van Albanese afkomst op vliegveld Teuge op een vliegtuigje zouden stappen. Door een controle liep dat anders. De Albanezen dachten zonder paspoortcontrole aan boord te stappen, maar dat kan niet in Teuge. Ze moesten halsoverkop naar België om daar aan boord te stappen, maar werden onderweg tegengehouden. Het vliegtuigje werd in Teuge op het laatste moment aan de grond gehouden. Negen personen werden aangehouden, onder wie de twee Engelse piloten.

'Bijzonder gevaarlijke onderneming'

Uit onderzoek was volgens het OM gebleken dat de piloten er niet gerust op waren dat het vliegtuigje zoveel mensen aankon. Het was niet volgetankt en de stoelen moesten er nog uit. 'Hoewel er in deze smokkel geen sprake is van – strafverzwarende – mensonterende omstandigheden, was het wel een bijzonder gevaarlijke onderneming geworden als deze mensen daadwerkelijk waren ingestapt', stelde de officier van justitie twee weken geleden in de rechtbank in Zwolle.

Rechter spreekt piloot toch vrij

De rechter is daar vrijdag niet in meegegaan en heeft de piloot vrijgesproken. Het Landelijk Parket beraadt zich op hoger beroep.
De andere piloot en de organisator moeten nog voorkomen. In die zaken moeten nog getuigen worden gehoord.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!