Verbouwing Paleis Het Loo in volle gang

APELDOORN - Er wordt gegraven, geboord, getimmerd en vooral heel voorzichtig gewerkt. Zowel het kasteel als de tuin van Paleis Het Loo wordt stevig onderhanden genomen. De verbouwing moet het koninklijke kasteel klaar maken voor de toekomst.

Hij loopt er een beetje verloren bij. Conservator Paul Rem voelt zich niet echt thuis meer in 'zijn' paleis waar alle kostbaarheden uit verdwenen zijn. Bouwvakkers hebben de ruimtes overgenomen. Het paleis wordt aangepast aan de eisen van de tijd. Ook komt er onder het voorplein een grote ondergrondse ruimte. Binnen wordt de laatste asbest verwijderd. Al met al gaat het om enkele honderden vierkante meters asbest. Het hele paleis wordt op stutten gezet om te voorkomen dat er iets gaat schuiven. Het bouwgat op de binnenplaats moet nog drie meter dieper worden uitgegraven en daarbij wordt geen enkel risico genomen.

Bekijk de reportage over de verbouwing(tekst gaat door onder video):

Projectleider Jorden Hagenbeek leidt ons naar binnen. Hier is een beerput met gerief gevonden uit 1685. Alle wanden zijn afgetimmerd met houten panelen, want ook de muren mogen niet worden beschadigd. De meeste ruimtes zijn onherkenbaar geworden door het verbouwen. Alleen de plafonds geven enig houvast door karakteristieke schilderingen.

De verbouwing duurt nog tot medio 2021. 'We liggen goed op schema', vertelt de projectleider. 'Het paleis is al die tijd nog gesloten voor het publiek.' Gelukkig voor de liefhebbers gaat het jaarlijkse kerstevenement Het Winterpaleis gewoon door. Dit keer in de koninklijke stallen. Daar herkent conservator Paul Rem weer iets van de koninklijke sfeer: prachtig opgemaakte tafels, kroonluchters en alles waar Paleis het Loo beroemd om is.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: