Zand van Vink onder tuinterrassen in Ede mogelijk vervuild

EDE - Voor de aanleg van tuinterrassen bij 48 woningen in de wijk Enka in Ede is zand gebruikt dat mogelijk is vervuild. Het gaat om zand van het Barneveldse bedrijf Vink.

Het is nog niet duidelijk bij welke woningen dat is gebeurd. Daarnaast kan het zand ook gebruikt zijn om kruipruimtes op te hogen. De grond is ook neergelegd onder een klein deel van de wegen en fietspaden. 

Op dit moment worden er op verzoek van bewoners steekproeven gedaan. Het is niet bekend wanneer de uitslag duidelijk is.

In totaal is in de wijk door Vink 50 kuub zand gebruikt, zo'n vier vrachtwagens vol. Omdat er meerdere partijen zand zijn gebruikt in de woonwijk is niet precies te achterhalen waar het zand van Vink precies is neergelegd. Wel is bekend dat het zand niet bij meer dan 48 woningen is gebruikt.

Er was al bekend dat er zand was gebruikt onder tuinterrassen in Barneveld en Voorthuizen. Het mogelijk vervuilde zand van Vink ligt volgens het bedrijf op meer locaties onder woningen, onder tuinterrassen en in kruipruimtes. Om welke plaatsen het gaat, wil Vink niet zeggen.

Niet in leeflaag

Het zand ligt op een 'leeflaag' van een meter dik. Deze leeflaag is eerder aangebracht op de gesaneerde bodem van het Enka-fabrieksterrein. 'Dit is gebeurd onder streng toezicht van de provincie waarbij vele controle-onderzoeken zijn uitgevoerd', aldus de gemeente Ede.  

De 50 kuub zand, zo'n vier vrachtwagens vol, maakt deel uit van een partij van 10.000 ton zand van Vink die mogelijk vervuild is. De vuilegrondaffaire kwam begin november door Zembla aan het licht, nadat een rapport met een diepgaand onderzoek naar de grondadministratie van Vink openbaar werd gemaakt.

Volgens Vink is 1000 ton zand gebruikt in nieuwbouwwijken in Barneveld, terwijl dit volgens de GGD niet had gemogen. Inmiddels is ook bekend dat er grond is gebruikt in Apeldoorn, De Bilt en Leusden. Volgende week worden nog vijf gemeente bekendgemaakt waar de grond is toegepast. 

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Afvalbedrijven Gemeente Ede Ede Nieuws
Deel dit artikel: