Nieuws

Arnhem komt structureel 10,9 miljoen euro tekort voor zorg

De gemeente Arnhem heeft naar verwachting een structureel tekort van bijna 11 miljoen euro op haar zorgbegroting. De zorguitgaven en de afwijking ten opzichte van de begroting lopen op. Dat blijkt uit een brief van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft naar verwachting een structureel tekort van bijna 11 miljoen euro op haar zorgbegroting. De zorguitgaven en de afwijking ten opzichte van de begroting lopen op. Dat blijkt uit een brief van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.
Over 2018 verwachten ze in Arnhem een tekort van 12,3 miljoen euro op de begroting. Het grootste deel van dat bedrag - zo'n 10,9 miljoen euro - is naar verwachting structureel als het Arnhemse beleid ongewijzigd blijft, schrijft het college. De overige 1,4 miljoen euro is incidenteel van aard: het gaat hierbij om afrekeningen uit voorgaande jaren. 
In 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg gedecentraliseerd. Het Rijk voerde destijds bezuinigingen door omdat gemeenten de Wmo en jeugdzorg efficiënter en dus tegen lagere kosten zouden kunnen uitvoeren. In Arnhem en andere gemeenten blijkt deze aanname niet reëel. 

Meer cliënten

De kosten van de zorg dalen wel, maar het aantal cliënten in de Wmo en jeugdzorg neemt toe. Die stijging is zo hoog, dat de dalende kosten dat niet compenseren.
Volgens de huidige werkwijze wordt de rekening betaalt met het zogenoemde BR Noodfonds van de gemeente. Het saldo van dat noodfonds blijf in 2018 positief, maar in 2019 dreigt ook daar een tekort.

Maatregelen hard nodig

Maatregelen zijn dus hard nodig, schrijft het college. Burgemeester en wethouders zien bijvoorbeeld een nog belangrijkere rol voor wijkteams en nauwere samenwerking met scholen en huisartsen om een beroep op de Wmo en jeugdzorg te voorkomen. Verder wil het college waar mogelijk specialistische zorg afschalen. Daarnaast moet de begroting de komende jaren worden aangepast.
De maatregelen moeten in 2020 vruchten gaan afwerpen, wat betekent dat er in 2019 nogmaals een beroep op het noodfonds moet worden gedaan. Het college stelt voor het noodfonds daarom eenmalig aan te vullen met 12,1 miljoen euro.
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!