Na negen jaar is het licht weer terug in de toren van de Eusebiuskerk

ARNHEM - Na jaren van duisternis schijnt er weer licht in de toren van de Arnhemse Eusebiuskerk. De toren stond sinds 2009 in de steigers voor restauratie en sindsdien zijn de lampen die de toren verlichtten uit geweest.

Het werk is nu grotendeels achter de rug en de meeste steigers zijn al weggehaald. Na de laatste werkzaamheden moeten in de eerste maanden van 2019 de steigers helemaal weg zijn. Dat de lichten na jaren weer aan gaan, heeft dan ook wel enige symbolische betekenis voor de kerk en voor de stad. De lampen werden aan het eind van de middag aangezet.

De nieuwe verlichting zit in de gevel van de toren zelf. Het is een zuinige ledverlichting die de details beter moet weergeven. De vorige lampen waren een soort zoeklichten die in de omgeving op andere bebouwing zaten en van daaruit op de toren en de kerk waren gericht. Dit zorgde voor veel licht, maar de decoraties van de kerk waren veel minder goed zichtbaar.

Lichtarchitect Ester Lipsch vertelde op Radio Gelderland dat ze 2,5 jaar zoet is geweest met de verlichting (de tekst loopt door onder de audio):

Meer werkzaamheden

Dat de toren weer van heinde en verre te zien zal zijn, betekent overigens niet dat de werkzaamheden aan de kerk als geheel klaar zijn. Verre van zelfs. Het werk aan de toren moet in 2019 dan wel klaar zijn, maar daarna gaat het direct verder met de restauratie van het schip van de kerk en dit gaat ook nog een paar jaar in beslag nemen.

Vanaf april vijf maanden dicht

Per 1 april gaat de kerk zelfs voor vijf maanden dicht voor een aantal bouwkundige ingrepen die nog weer los staan van het restauratiewerk. Zo wordt onder meer de toegang voor bezoekers wordt aangepast, de toiletten worden verbeterd - ook voor het gebruik voor gehandicapten - en er wordt gewerkt aan nieuwe vluchtroutes. Al deze aanpassingen zijn gericht op een beter en aangenamer bezoek van de kerk. Tijdens de sluiting zal de toren overigens nog wel te bezoeken zijn.

Facebook Live

Omroep Gelderland is donderdag Live op Facebook aanwezig als de nieuwe verlichting van de Eusebiuskerk aan gaat. Ook zijn we er bij op Instastories. Wil je niks missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: