Opruimen weggelekte mest kan nog dagen duren; omwonenden in de stank

HARDERWIJK - Zo'n twee miljoen liter mest liep dinsdag weg, toen een lekkage ontstond in een vergistingstank van de Bio Energie Centrale in Harderwijk. En de boel opruimen gaat nog wel even duren, denkt het Waterschap Vallei en Veluwe.

Omwonenden van de bio-energiecentrale, die staat op het terrein van de waterzuivering en eigendom is van het waterschap, zullen voorlopig dus nog even in de stank zitten. De opruimwerkzaamheden zijn deze woensdag hervat. Het lek werd de dag ervoor al gedicht. 

Onder controle 

Dirk-Siert Schoonman is heemraad (een soort wethouder) bij het Waterschap Vallei en Veluwe. Hij vertelt dat de situatie geheel onder controle is, dat er uitgebreid metingen zijn gedaan en dat er gemonitord wordt (onder meer vanwege gasvorming). Uit de metingen bleek eerder al dat de weggelopen mest geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. 

Over de oorzaak van het lek kan Schoonman nog niets zeggen, daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Wel weet hij dat de opruimwerkzaamheden met beleid moeten gebeuren. Daar wordt een plan voor gemaakt, en alles bij elkaar kan het dus nog wel enkele dagen duren eer alles is weggehaald. 

Zie ook: Opruimen mest bij bio-energiecentrale Harderwijk gaat woensdag verder 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: