Nieuws

Nu al strooien? Jazeker, maar niet met 'gewoon' zout

In de Betuwe wordt de bestrijding van gladde wegen uitgebreid met een nieuwe en duurzamere manier van zout strooien. Milieubedrijf AVRI begon hier vorig jaar al mee en breidt het gebied waar minder milieubelastend gestrooid wordt uit. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - In de Betuwe wordt de bestrijding van gladde wegen uitgebreid met een nieuwe en duurzamere manier van zout strooien. Milieubedrijf AVRI begon hier vorig jaar al mee en breidt het gebied waar minder milieubelastend gestrooid wordt uit.
De strooiwagens van AVRI gingen dinsdagavond de weg op om te strooien in verband met de verwachtte vorst van de komende dagen en de gladheid die dan mogelijk ontstaat.
Beelden van biozout: (Tekst gaat verder na de video)
Uitleg: Wat is biozout eigenlijk?
Het bedrijf strooit niet met het zout dat in de meeste gemeentes wordt gebruikt, hier wordt namelijk gewerkt met biozout. Dit wordt - anders dan bij gewoon zout - niet gewonnen uit de aarde, maar is een restproduct van de productie van biobrandstof.
'Dit biozout heeft precies dezelfde eigenschappen als het normale zout dat we uit de aarde winnen, maar het is milieuvriendelijker. Je hoeft het niet meer uit de aarde te halen en het is een circulair product. Het is een restproduct van bio-ethanol', vertelt teamleider Leo van Eeuwijk van AVRI.

'Biozout kan vla worden'

De dienst voorziet per strooironde zo'n 850 kilometer weg van zout. 'We hopen volgend jaar vijftig procent  van onze wegen te bestrooien met biologisch zout.'
Toch heeft het biozout niet alleen maar voordelen. De opslag ervan is moeilijker dan van normaal zout. 'Biologisch zout trekt meer vocht aan dan gewoon zout. Als het extreem nat is, kan het een soort vla worden. Dan wordt het voor de machines moeilijk om te verstrooien', stelt Van Eeuwijk.

Natzoutmethode

Daarnaast wordt het ook nog eens gestrooid met de zogenoemde natzoutmethode. Hierbij wordt het zout gemengd met pekelwater. Omdat dit effectiever werkt, is er minder zout nodig. Deze natzoutmethode wordt overigens op meer plekken gebruikt.
De AVRI verzorgt het strooien in de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Neerijnen en Tiel. Vorig jaar begonnen ze al een proef met het biozout. Dit werd in vijf procent van het gebied gestrooid. Dat beviel goed en daarom werd besloten het strooigebied voor biozout uit te breiden tot vijftien procent.