Nieuws

Oost Gelre gaat rupsen aanpakken met mezen

Oost Gelre gaat vanaf komend jaar bij wijze van proef de eikenprocessierups in Harreveld bestrijden met vogels in plaats van middelen. Inmiddels zijn honderd nestkasten geplaatst voor mezen. © REGIO8 (archief, eikenprocessierups
HARREVELD - Oost Gelre gaat vanaf komend jaar bij wijze van proef de eikenprocessierups in Harreveld bestrijden met vogels in plaats van middelen. Inmiddels zijn honderd nestkasten geplaatst voor mezen.
“De gemeente bestreed de rups tot nu toe preventief met een middel”, zo laat de gemeente Oost Gelre weten. “Maar we doen dat veel liever op een natuurlijke manier. Nu blijkt dat mezen de rups hebben ontdekt als voedsel. Goed nieuws, want zo kan na een tijdje een natuurlijk evenwicht ontstaan.” Het bos van Stichting Survival Harreveld wordt proeftuin voor de mezen.
Inmiddels zijn door medewerkers van Stichting De Lichtenvoorde honderd nestkasten getimmerd voor de vogels. “Deze mezenkasten zijn in en rond het bos van de survivalaars in de bomen gehangen”, aldus de gemeente. “We lokken zo de vogels naar het bos in de hoop dat ze de rupsen oppeuzelen.”
Afgelopen zomer was er een ware plaag van de eikenprocessierups in de regio.