Slimme stoplichten veroveren Gelderland

ZUTPHEN - Er worden steeds meer slimme stoplichten geplaatst in Gelderland. Na Lent heeft nu ook Zutphen stoplichten in gebruik genomen die zelf rekening kunnen houden met verkeersdrukte en kunnen communiceren met andere slimme stoplichten.

De nieuwe verkeerslichten zijn geplaatst op het kruispunt Oude IJsselbrug-IJsselkade-Stationsplein in Zutphen. De apparaten kunnen niet alleen met andere slimme stoplichten communiceren, maar ook met bijvoorbeeld navigatiesystemen in telefoons. Zo kan beter worden ingespeeld op verkeersdrukte. 

De intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI) moet in Zutphen zorgen voor een betere doorstroming, verkeersveiligheid en lagere uitstoot van uitlaatgassen omdat er minder vaak hoeft te worden gestopt en opgetrokken. Ook kan er automatisch groen licht worden gegeven voor ambulances en andere hulpdiensten.

Bekijk hier hoe de stoplichten werken. De tekst loopt door onder de video.

Niet alleen in Zutphen

Door heel Nederland worden 1200 kruisingen voorzien van communicerende stoplichten. Op dit moment zijn in Gelderland alleen een aantal kruispunten in Lent voorzien van de techniek. Ongeveer 70 van de iVRI's worden geplaatst in de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen (Cleantech Regio).

Klik op de kaart voor een interactieve versie, waar je kunt zien waar de slimme stoplichten komen

Is het stoplicht of verkeerslicht?
Een aantal van u heeft ons gewezen op het gebruik van het woord 'stoplicht', terwijl de correcte term verkeerslicht zou zijn. Volgens het Genootschap Onze Taal kunnen beide woorden worden gebruikt om de verkeersregelinstallaties bij kruispunten te omschrijven. Omdat wij zo veel mogelijk in 'gewone taal' schrijven kiest Omroep Gelderland er soms ook voor om het synoniem te gebruiken dat in de volksmond het meest wordt gebruikt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: