Waterpeil Rijn gestegen: Zonnebloem keert na 7 weken terug naar Arnhem

ARNHEM - Voor het eerst sinds 1987 vertrok MPS de Zonnebloem zeven weken geleden niet vanaf de thuishaven in Arnhem. Het vakantieschip kon vanwege de lage waterstand niet meer over de Rijn varen. Maar door de regenval in het stroomgebied van de Rijn is het water zodanig gestegen dat de Zonnebloem deze maandag weer vanuit Arnhem kan vertrekken.

Het vakantieschip voor mensen met een lichamelijke beperking vertrok wekenlang uit Wageningen. 'En daar zijn we goed opgevangen hoor', vertelt woordvoerder Jan-Willem Heijkoop. 'Maar het is voor onze vrijwilligers en reizigers wel een stuk minder praktisch, we vertrekken natuurlijk niet voor niets al jaren vanuit Arnhem. Dit voelt nu echt als thuiskomen.'

Jan-Willem Heijkoop in gesprek met Nieke Hoitink op Radio Gelderland:

De lage waterstand bemoeilijkte niet alleen het varen, ook werden de steigers waaraan het schip afmeert veel te steil voor passagiers. De steigers worden gebruikt door rolstoel- en scootmobielgebruikers of mensen die bedlegerig zijn.

Route weer door Duitsland

Al die weken werd ook niet door Duitsland gevaren, omdat het water ook daar historisch laag stond. Maar waar de Rijn bij Lobith eind oktober met 6.50 meter boven NAP historisch laag stond, staat hij op hetzelfde punt inmiddels weer ruim boven de 8 meter.

'Dus maandag gaat de reis ook weer naar Duitsland en vooral met het oog op alle kerstactiviteiten in Duitsland is het erg fijn dat we onze reizigers nu ook weer daar langs kunnen varen', vertelt Heijkoop.

Elke week varen zo'n 70 vakantiegangers mee, die aan boord worden verzorgd door 65 vrijwilligers. De laatste reis van dit jaar staat gepland op maandag 17 december. Daarna volgt een winterstop.

Zie ook: Lage waterstand: de Zonnebloem kan niet meer over de Rijn

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: