Eeuwenoud aardewerk gevonden bij spoorwerkzaamheden in Didam

DIDAM - Archeologen hebben deze week bijzondere vondsten gedaan onder het spoortraject tussen Didam en Zevenaar. Er is onder meer aardewerk aangetroffen uit de ijzertijd en/of bronstijd. Onderzoek moet uitwijzen uit welke tijd de vondsten precies komen.

Spoorbeheerder ProRail en aannemer Strukton Rail werken op het traject aan de geplande spoorverdubbeling. Volgens de wet moet voordat de schop in de grond gaat, de bodem onderzocht worden op archeologische resten. Al in 2015 wees een onderzoek uit dat er op die plek mogelijk waardevolle resten in de grond zouden zitten.

Vijf historische vindplaatsen

Verder onderzoek met boringen rond het spoor leverde in totaal vijf unieke vindplaatsen op. De vindplaatsen verschillen volgens de onderzoekers nogal van elkaar. Zo zijn er loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, landweren uit de middeleeuwen, een omgracht terrein van boerderij Tesma, een urnenveld uit de bronstijd of vroege ijzertijd en een terrein met sporen van bewoning uit de IJzertijd, de vroeg-Roemeinse tijd en de middeleeuwen.

Eerste archeologische resten

Afgelopen dagen is er gestart met het uitgraven van de vindplekken. Dit wordt gedaan via 'proefsleuven', een soort kijkgaten. De onderzoekers hadden snel beet, want er werden meteen resten uit de ijzertijd en/of de bronstijd aangetroffen. 

De fragmenten van het aardewerk zijn volgens ProRail opgestuurd naar specialisten om de exacte herkomst te bepalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Montferland Didam Nieuws
Deel dit artikel: