Auto's, vissen, eenden en een prijs; jarige Sint Jansbeek haalde al vaker het nieuws

ARNHEM - Het is zaterdag precies één jaar geleden dat de bovengronds gehaalde Sint Jansbeek in het centrum van Arnhem officieel werd geopend. Sindsdien haalde de historische stroom door de binnenstad meerdere keren het nieuws.

Zelfs een paar dagen vóór de opening was het al raak, toen een taxichauffeur met auto en al in de kersverse bovengrondse beek belandde. In een paar dagen deden twee andere bestuurders die stunt nog eens dunnetjes over. De gemeente nam daarna maatregelen om herhaling te voorkomen.

Goudvissen

Maatregelen kwamen er ook tegen de vele goudvissen die ineens in de beek verschenen. De beestjes waren onder meer uitgezet door Arnhemmer die de beek wilden verlevendigen. Blij was het Waterschap Rijn en IJssel daar niet mee. 'Het zijn exoten die schadelijk zijn voor het ecologisch evenwicht in de beek', aldus het waterschap.

De goudvissen werden onder meer verdoofd en gevangen en naar een geïsoleerde vijver gebracht. De volhouders wachtte een minder leuk lot; zij kregen met speciale uitgezette snoeken te maken.

Eenden

Aandacht was er ook voor de eendjes. Eén eendenfamilie kreeg zelfs een eigen loopplank omdat de kuikens vanuit de beek niet meer op de kant konden komen.

Prijs

Afgelopen november won de Sint Jansbeek de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2018. De manier waarop de Sint Jansbeek het verleden verbindt aan de toekomst is uniek', aldus juryvoorzitter Jan Terlouw. 

De Sint Jansbeek lag meer dan 150 jaar ondergronds. De beek ontspringt bij park Zypendaal en loopt via Sonsbeek richting het centrum van Arnhem, waar hij tot vorig ondergronds jaar ging.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: