Nieuws

Huize Valentijn in Nunspeet geen gemeentelijk monument meer

Huize Valentijn, het landgoed dat in 1903 gebouwd werd in Nunspeet als herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten, gaat van de lijst van gemeentelijke monumenten verdwijnen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De directeursvilla blijft wel op de lijst staan. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Huize Valentijn, het landgoed dat in 1903 gebouwd werd in Nunspeet als herstellingsoord voor chronisch zieke patiënten, gaat van de lijst van gemeentelijke monumenten verdwijnen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De directeursvilla blijft wel op de lijst staan.
In 2004 werd het landgoed aangewezen als gemeentelijk monument. De eigenaar van Huize Valentijn is Xantippe Holding en heeft, volgens het college, geen enkele moeite gedaan om het landgoed weer op te knappen. Het pand stond officieel sinds 2000 leeg. Al gauw bewoonden verschillende (anti-)kraakgroepen het pand en werd het een ontmoetingsplek en slaapplek voor verschillende mensen. Dit liet zijn sporen na. In 2007 werd het pand getroffen door een brand.
De naam van het pand verwijst naar de veertiende van februari, Valentijnsdag. Op die dag opende het internaat Kamp Valentijn, een internaat voor moeilijke opvoedbare kinderen, haar deuren.