Ook kinderen mogen stemmen voor nieuw Marktplein Apeldoorn

APELDOORN - De ontwerpen voor het Apeldoornse Marktplein zijn donderdagavond in een kick-off gepresenteerd in de VUE bioscoop en dat betekent dat er vanaf nu gestemd kan worden door alle Apeldoorners vanaf 6 jaar op een van de vier ontwerpen.

De 13-jarige Eva Kluft had de eer om de eerste stem uit te brengen. De gemeente kiest er bewust voor om kinderen ook mee te laten stemmen omdat zij de toekomstige gebruikers van het plein zijn. 

Vier ontwerpen

Het Marktplein pal voor het stadhuis in Apeldoorn is volgens de gemeente hard toe aan vernieuwing. Daarom hebben vier landschapsarchitectenbureau's ieder een eigen ontwerp gemaakt. Alle Apeldoorners kunnen tot 17 december hun stem uitbrengen op een ontwerp naar keuze.

Eén van de vier ontwerpers Ed Joosting Bunk van Landlab uit Arnhem over het nieuwe Marktplein:

Apeldoorns 'huuske' versus groene oase 

De ontwerpen verschillen allemaal van uitstraling. Zo is er in het ontwerp van bureau BplusB een flexibel stadspodium dat de blikvanger van het plein moet worden. Bureau Landlab introduceert het Apeldoorns 'huuske' XXL; dit houten icoon moet ruimte bieden aan de markt, maar kan ook dienen als openluchtbioscoop, concertruimte en ijsbaan. Op normale dagen kan er lekker geschommeld worden.

In het ontwerp van bureau West8 is juist een markthal het centrale middelpunt van het plein. Een groene oase midden op het plein is dat juist voor de landschapsarchitecten van Karres+Brands.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: ontwerp WEST8

Uitslag

Met een speciale stemcode die alle stemgerechtigden deze week in huis hebben gekregen kan er vanaf nu gestemd worden op de website Plein van de Stad. Op 20 december wordt het winnende ontwerp op het Marktplein bekendgemaakt.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: