Goed nieuws voor pomphouders: waterpeil weer vrijwel normaal

NIJMEGEN - De stijgende waterstanden op de Rijn en Waal betekenen dat schepen op korte termijn weer normaal beladen kunnen worden. Rijkswaterstaat gaf donderdag 'code groen' aan de grote rivieren en dat is vooral goed nieuws voor de brandstofsector.

Olietankers konden de afgelopen tijd namelijk niet volgeladen worden en dat resulteerde in een brandstoftekort. Tankstations in onder meer Renkum en Wijchen kwamen daardoor leeg te staan. Klanten reden voor niets naar de pomp.

De waterstanden van de Rijn en de Waal zijn nu weer zo goed als normaal en daarom deelde Rijkswaterstaat ze vandaag in onder 'code groen'. De IJssel blijft voorlopig nog wel ingeschaald onder 'verlaagde waterstand'.

Problemen voorbij

Het waterstand is voor de tijd van het jaar nog wel lager dan normaal. Volgens Rijkswaterstaat zal het komende dagen snel toenemen. Donderdagmorgen voerde de Rijn bij Lobith zo'n 1300 kubieke meter water per seconde af en dat is veel meer dan maandenlang het geval is geweest. Ook de Waal beschikt op veel plaatsen binnen enkele dagen weer over een minimale vaardiepte van drie meter.

De lage waterstand leverde afgelopen week nog wel diverse problemen op. Meerdere schepen hadden hulp van Rijkswaterstaat nodig om de provincie door te komen. Inmiddels lijken de meeste problemen voorbij, maar Rijkswaterstaat waarschuwt de scheepvaart om nog voor met wisselende waterstanden. 'Door de hevige regenval in de Alpen stijgt het waterpeil. Maar het kan ook zo weer stagneren.'

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: