Wageningse ex-cameraman spil in 'nepnieuwsimperium' via Facebook

WAGENINGEN - Een 46-jarige ex-cameraman uit Wageningen is volgens Brandpunt+ jarenlang bezig geweest met het creëren en verspreiden van nepnieuws. De man richtte diverse Facebook-pagina's op en plaatste daarop verzonnen verhalen, om een groot publiek te misleiden en zelf geld te verdienen.

Cees, voormalig medewerker van Lokale Omroep Ede, genoot geruime tijd lokale bekendheid door het populaire item 'Zeg het maar' te maken voor Ede TV. Daarin stelde hij mensen op straat ludieke vragen. Nadat hij door een aangeboren afwijking gedwongen werd te stoppen met zijn werkzaamheden, verlegde hij zijn aandacht naar nepnieuwspagina's op Facebook. 

Inhaken op hypes

Op de pagina's zette hij gefabriceerde verhalen die inhaakten op zaken die op dat moment zeer veel aandacht kregen in de samenleving. Recente voorbeelden zijn volgens Brandpunt+ verzonnen nieuwsartikelen over een verbod op de aanwezigheid van Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas en de veroordeling van 'blokkeerfries' Jenny Douwes tot 18 maanden cel. Andere zaken waarin Cees verzonnen nieuws plaatste, betroffen relletjes rond Sylvana Simons en rapper Boef en de verdwijning en dood van Anne Faber. 

De pagina's die Cees oprichtte, genereerden in korte tijd veel likes en volgers. Na verloop van tijd verkocht hij de pagina's aan derden. Zij plaatsten vervolgens doelgroepgerichte advertenties die door een groot publiek werden bekeken. 

Pagina's verwijderd

Brandpunt+ kwam na eigen onderzoek uit bij de Wageningse ex-cameraman. Het tv-programma zocht contact met Cees en legde hem de bevindingen voor. Hij reageerde door aan te geven dat hij inderdaad enkele Facebook-pagina's heeft verkocht aan anderen, maar dat hij niet achter de fakenewsberichten zit. Niet lang daarna zijn alle pagina's uit het netwerk verwijderd en heeft de ex-cameraman uit Wageningen zijn Twitter-account opgeschoond. 

Nepnieuws is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp geworden in de samenleving. Door verzonnen berichten over te laten komen als waarheidsgetrouwe artikelen werden veel mensen op het verkeerde been gezet en beïnvloed. 

Reactie lokale omroep

Omroep Ede, mediapartner van Omroep Gelderland, laat weten het te betreuren dat de man via zijn profielen op sociale media suggereerde nog steeds als cameraman voor de omroep werkzaam te zijn. Hij is sinds het najaar van 2015 niet meer werkzaam voor het radio- en televisiestation.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Wageningen Sinterklaas Nieuws
Deel dit artikel: