Culemborgs museum krijgt 16e eeuwse kroniek in bruikleen

CULEMBORG - Het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg heeft een bijzonder boek in bruikleen gekregen. De Lekstad viert dat ze 700 jaar stadsrechten heeft en ter gelegenheid daarvan leent het Rijksmuseum een 16e eeuwse kroniek op perkament uit.

Het gaat om een geïllustreerd handschrift met 55 schilderingen van adellijke heren en dames uit het voorgeslacht van Floris I van Pallandt, de eerste graaf van Culemborg.

Bekijk hier de reportage (de tekst gaat verder onder de video):

Om het belang van zijn adellijke voorgeslacht vast te leggen, liet Floris I (1539-1598) dit werk maken. Het boek omspant zo’n 800 jaar en 26 generaties en begint rond 800 met het verzonnen graafschap Teijsterbant. In werkelijkheid ontstond de heerlijkheid Culemborg pas rond het jaar 1271. De reeks schilderingen eindigt bij de vader van Floris en vijftiende heer van Culemborg, Erard van Pallandt. Ongeveer vijf jaar na de voltooiing van het werk overleed Floris.

Hoge verzekeringspremies verleden tijd 

Voor het kleine stadsmuseum is het een bijzondere tijdelijke aanwinst: 'Voor 2016 dachten we er niet eens aan om zulke kostbare objecten in bruikleen te vragen. De hoge verzekeringspremies vormden een drempel.' Dat is veranderd. Sinds de nieuwe Erfgoedregeling ruim twee jaar geleden is ingegaan, hoeft een bruikleennemer een voorwerp uit de Rijkscollectie niet meer te verzekeren.  

Het kunstwerk is dinsdag aangekomen in het museum. Het werk zal te zien zijn op de tentoonstelling Oud Papier, met Culemborgse archiefstukken, zoals geïllustreerde boeken, grafelijke brieven en kindertekeningen. De expositie opent op 6 december. Het is dan precies zeven eeuwen geleden dat Culemborg stadsrechten kreeg. 
 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Culemborg Culemborg Nieuws
Deel dit artikel: