Advocaten Michael P. willen getuigen horen over 'gewelddadige' arrestatie

ARNHEM - De advocaten van Michael P. willen elf getuigen horen die betrokken waren bij zijn arrestatie. P. kreeg in juli 28 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doden en verkrachten van Anne Faber, die opgroeide in Elst en studeerde in Nijmegen.

Bij de arrestatie heeft P. naar eigen zeggen klappen gekregen en is hij niet op zijn zwijgrecht gewezen. Voor dit zogenoemde 'vormverzuim' wil hij strafvermindering, bleek donderdag tijdens het hoger beroep in het gerechtshof in Arnhem. De advocaten willen de hoofdofficier van justitie, twee zaakofficieren, burgemeester Koos Janssen van Zeist en zeven leden van het arrestatieteam horen. 

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) besloten P. 'op indringende wijze' te vragen naar de verblijfplaats van Faber en hem niet eerst op zijn rechten te wijzen omdat de 25-jarige studente misschien nog in leven kon zijn. 

Twee nieuwe getuigen

Volgens rechtbankverslaggever Riks Ozinga van RTV Utrecht willen de advocaten ook twee getuigen horen die zich pas na de veroordeling van Michael P. hebben gemeld. Een van hen maakte in de zomer voorafgaand aan de moord een fietstochtje door het bos met P. Toen ze onderweg een hardloopster tegenkwamen, zou P. hebben gezegd: 'Zullen we haar pakken? Maar dan moet ze wel dood.'

Een andere getuige zou op de fatale dag in de buurt van Soesterberg geschreeuw van mensen hebben gehoord en een ijzingwekkende gil. Het OM noemde de eerste getuige over de fietstocht relevant, de tweede niet.

'Emotionele opnamen'

De verdediging vroeg ook om het opnieuw beluisteren van de geluidsopnamen van de verhoren. Daarop is een 'emotionele verdachte' te horen. Volgens de advocaten geeft dit een heel ander beeld van P. die tijdens de rechtszitting een vlakke, matte indruk maakte omdat hij onder invloed was van een cocktail van medicijnen.

De advocaat-generaal reageerde fel op de onderzoekswensen van de advocaten. 'Deze zaak gaat niet over het functioneren van het OM en de politie, maar over de misdaden van Michael P', klonk het.

Ook wens OM

Het Openbaar Ministerie kwam ook met een onderzoekswens. Zij wil dat P.'s seksuele belevingswereld wordt onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Tijdens zijn eerste opname werkte hij daar slecht aan mee. Een opname in het PBC vindt het OM niet nodig.

Vriend aanwezig

Bij het hoger beroep was voor het eerst ook de vriend van Faber aanwezig. De rest van de familie volgde de zitting in een andere zaal. Ook slachtofferhulp was aanwezig. Michael P. was er zelf niet.

Het gerechtshof neemt op 13 december een besluit over de onderzoekswensen. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 28 en 29 mei 2019.

Zie ook: Hoger beroep Michael P. van start

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Justitie Nieuws
Deel dit artikel: