Feestelijke start vervanging verlichting Bronckhorst

BRONKHORST - 5 december plaatsen wethouder Paul Hofman en wethouder Evert Blaauw samen met aannemer Dynniq de eerste slimme ledverlichting in de gemeente. De openbare verlichting in de gemeente Bronckhorst is aan vervanging toe. De gemeente maakt daarom van de situatie gebruik om over te gaan op een duurzaam alternatief.

De komende maanden verduurzaamt de gemeente nagenoeg alle verlichting in de openbare ruimte. Door het toepassen van ledverlichting gaat het energieverbruik fors omlaag (zo’n 50 procent) en daarmee dus ook de energiekosten.

Doel: energieneutraal

Wethouder Paul Hofman: 'Als gemeente willen we dat Bronckhorst in 2030 energieneutraal is. Met de ledverlichting zetten we een stap in de goede richting; daarmee brengen we ons energieverbruik aanzienlijk terug.'

Zijn collega wethouder Evert Blaauw voegt daaraan toe: 'De slimme ledverlichting en het toepassen van alternatieven als een lichter wegdek, zoals op het fietspad langs de Hummeloseweg, dragen eraan bij om in 2030 energieneutraal te zijn.'

Zicht op verbruik

Bovendien hoeven de lampen minder vaak vervangen te worden. Dat zorgt voor lagere onderhoudskosten. Door slimme technieken worden storingen op afstand gemeld. Het is mogelijk van achter de computer, telefoon of tablet de verlichtingssterkte op maat aan te passen. Daarmee kan de gemeente een goed overzicht krijgen van het energieverbruik en besparingsmogelijkheden.

De werkzaamheden starten in week 49 en duren een aantal maanden. Het plaatsen van een armatuur veroorzaakt verder geen overlast, zegt de gemeente Bronckhorst.

Deel dit artikel: