Maleise beer uit Schotland moet berinnen in Arnhem prikkelen

ARNHEM - Een Maleise beer uit de dierentuin in het Schotse Edinburgh moet voor jongen zorgen bij de twee berinnen in Burgers' Zoo. De beer komt vrijdag aan in de Arnhemse dierentuin.

Het gaat volgens Burgers' niet goed met het Europese fokprogramma voor de zeldzame Maleise beren, ook wel bekend als honingberen. Er worden te weinig jongen geboren. Dat komt onder meer omdat er in Europese dierentuinen maar dertien mannetjes leven op 26 vrouwtjes. De berinnen zijn ook nog eens allemaal vrij oud, wat een zwangerschap niet makkelijker maakt.

Weinig kans

De twee Maleise berinnen in Arnhem zijn ook al 18 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat een van de twee vrouwtjes bijna onvruchtbaar is, terwijl de ander maar 50 procent kans heeft op een succesvolle dracht. Arnhemse dierverzorgers hopen dat de Schotse beer de twee vrouwen prikkelt, zodat hun hormoonproductie beter op gang komt. De vorige Maleise beer in Arnhem bleek onvruchtbaar te zijn.

Maleise beren leven in Zuidoost-Azië en zijn bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt door het kappen van de bossen. Ook wordt er op de beren gejaagd, omdat hun galblaas een medicinale werking zou hebben; wat nooit bewezen is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Dierennieuws Nieuws
Deel dit artikel: