Dominee Rhenoy teleurgesteld over korte celstraf voor pianostemmer die haar bijna doodsloeg

ARNHEM - 'Ze is blij dat de man hulp krijgt in de vorm van een verplichte behandeling in een gesloten instelling, maar erg teleurgesteld dat zo'n zware mishandeling maar met één jaar gevangenis bestraft wordt.' Dat zegt Gerrit van den Brink, advocaat van dominee Ebi Wassenaar die een jaar geleden in haar kerk in Rhenoy zo zwaar door een pianostemmer uit Tricht met een hamer werd geslagen dat ze voor de rest van haar leven afhankelijk is van anderen en zwaar gehandicapt is.

De 51-jarige pianostemmer kreeg geen acht jaar, maar één jaar gevangenisstraf, omdat hij de dominee meermalen met een hamer hard op haar hoofd sloeg. Zij liep daardoor zeer ernstig hersenletsel op en overleefde de aanslag maar ternauwernood.

De pianostemmer zocht in de periode voorgaande aan deze daad op zijn computer naar 'hoe vermoord je iemand met een hamer' en 'moord met hamer', dus vond het Openbaar Ministerie dat er sprake was van poging tot moord. De rechter is het daar niet mee eens, ondanks dat zoeken op internet.

'Dat hij daarnaar gezocht heeft, betekent nog niet dat hij ook die dag naar de kerk reed met de intentie mevrouw Wassenaar te vermoorden', zei de rechter. 'Dat zou ook in een opwelling kunnen zijn gebeurd.' En dus was er sprake van doodslag. En omdat de man een autistische stoornis heeft, is zijn daad hem niet volledig aan te rekenen. Die twee dingen samen, zorgen voor een lagere straf. 

Geheugenverlies

'Terecht', zegt zijn advocaat, Jan Peter van Schaik. 'Hij kan zich niets van het voorval herinneren en gelooft niet dat hij dit gedaan kan hebben.' De man kreeg na zijn daad een hartaanval en lag een tijd in coma. Daardoor heeft hij geheugenverlies opgelopen. 

Richard Vissinga, vriend en collega van Ebi Wassenaar, zegt dat de dominee het vooral heel belangrijk vindt dat de pianostemmer hulp krijgt. Haar advocaat vult aan: 'Ze heeft het hele proces heel zwaar gevonden en hoopt nu de rust te vinden om de uitspraak te bestuderen en aan het verwerken van wat er gebeurd is te beginnen.'

Kijk hier naar de reportage:

Zie ook: Pianostemmer krijgt jaar cel en tbs voor poging doodslag op dominee Rhenoy

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: