Verdachte van poging tot moord op dominee hoort straf

RHENOY - De rechter doet vanmiddag uitspraak tegen de pianostemmer die wordt verdacht van poging tot moord op dominee Ebi Wassenaar uit Rhenoy. De man zou het slachtoffer in december vorig jaar hebben geslagen met een hamer. De dominee raakte daarbij halfzijdig verlamd. Het Openbaar Ministerie heeft 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Wassenaar zou 21 november vorig jaar een afspraak hebben gehad met de 50-jarige pianostemmer uit Tricht. Omdat die afspraak zo lang duurde, ging de huisgenote van de dominee kijken. Deze vrouw vond het 64-jarige slachtoffer in een plas bloed.

Halfzijdig verlamd

De zwaargewonde dominee werd daarop naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat ze een hersenbloeding had. Ze is sinds de mishandeling halfzijdig verlamd en volledig afhankelijk van anderen.

Niet veel later verleenden agenten eerste hulp aan een gewonde man die werd gevonden bij een boerderij bij Wadenoijen, 18 kilometer verderop. Het bleek om de vermoedelijke dader te gaan. Hij had een hartaanval gehad en lag uiteindelijk een maand in coma. 

Verdachte zoektermen

De rechter hield de verdachte twee weken geleden voor dat hij in augustus, oktober en november vorig jaar op zijn laptop heeft gezocht naar 'gasexplosie', 'zelfmoord', 'hoe hard is een schedel' en 'kun je iemand doodslaan met een hamer'.

Steeds als de rechter hem daarmee confronteerde, zei de verdachte: 'Wat raar, klopt niet. Kan niet. Ik zou nooit iemand slaan.' 

'Ruimte voor vergeving'

Dominee Ebi Wassenaar zei voor de rechter dat ze vindt dat de de pianostemmer de cel in moet. 'Ik zei eerder: u moet geholpen worden en hoeft geen celstraf te krijgen. Ik kom daar op terug. Ik koester geen wraak, maar er moet wel recht gesproken worden. U moet wel degelijk celstraf krijgen. Uw daden kunnen niet ongestraft blijven.'

De vrouw voegde eraan toe dat ze hoopt dat de man tbs krijgt. 'Zodat u geen gevaar meer voor anderen kunt zijn. Als u uw poging tot moord op mij erkent, berouw toont en daarvoor verantwoordelijkheid neemt, is er ruimte voor vergeving en wil ik zelfs met u in gesprek.'

Tbs geëist

De officier van justitie vindt dat de man intensief moet worden behandeld om herhaling te voorkomen. Daarom eiste hij tbs met dwangverpleging. Gezien de ernst van het feit en het enorme leed dat Wassenaar is aangedaan, wil hij ook 8 jaar celstraf voor de man.

De officier benadrukte dat de dominee het ternauwernood heeft overleefd en dat ze veel dingen niet meer kan en nooit meer zal kunnen. 'Er is ook verstandelijk blijvend letsel. Ze had universitair niveau, nu niet meer. Dat is heel confronterend als je gewend bent op hoog intellectueel niveau te werken.'

Omdat de kwaliteit van leven enorm is afgenomen, zit de eis volgens de officier dicht bij wat voor moord wordt opgelegd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Geldermalsen Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: