Restauratie oude Coberco-schoorsteen in Arnhem bijna klaar

ARNHEM - Het is een blikvanger in Arnhem: de enorme schoorsteen op het terrein van de oude Cobercofabriek. Maanden geleden ging de restauratie van start en nu is het einde in zicht.

Pal aan de Rijn wordt hard gewerkt om het gebied te transformeren in een stedelijke hotspot met woningen, bedrijven, winkels en ruimte om te ontspannen. Een groot deel van de voormalige melkfabriek is al gesloopt, maar de karakteristieke schoorsteen blijft behouden. Alleen moest het 45 meter hoge bouwwerk nog wel even onder handen worden genomen.

Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):

Nog een paar weken werk

'Ja, we zijn nu op de laatste plekken aan het voegen', zegt uitvoerder Jaap Mars. De afgelopen maanden hingen hij en zijn collega's vaak op grote hoogte langs de schoorsteen en keken ze uit over de stad.

(de tekst gaat verder onder de video)

'Voor ons is het gewoon ons werk', vertelt hij nuchter. 'Maar mensen vinden het altijd wel heel interessant', geeft hij toe. Als alle voegwerkzaamheden zijn afgerond, gaan ze nog 35 stalen trekbanden langs de schoorsteen spannen en wordt de bliksemgeleider op orde gebracht. Volgens de uitvoerder zijn ze nog een paar weken bezig.

Middelpunt van nieuwe stadswijk

De volledig in ere herstelde schoorsteen moet volgens projectontwikkelaar BOEi de blikvanger worden van een levendige stadswijk. Samen met het deel van de oude melkfabriek dat niet is gesloopt, zal dit het middelpunt van de wijk vormen.

Er komen op het terrein vermoedelijk tussen de 250 en 300 woningen en het hele gebied krijgt een circulair karakter waarin oude materialen bijvoorbeeld opnieuw gebruikt zullen worden. Wanneer de invulling van het hele gebied gerealiseerd moet zijn, is nog niet duidelijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: