Nieuws

VIDEO: grote antiterrorisme-oefening in Harskamp

Het gaat er heftig aan toe op schietterrein de Harskamp waar zelfs een heel oefendorp is gebouwd. De oefening van politie en defensie is onderdeel van een grote gezamenlijke antiterrorisme-oefening. Er doen liefst 300 man politie en 300 man defensie doen mee. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - Het gaat er heftig aan toe op schietterrein de Harskamp waar zelfs een heel oefendorp is gebouwd. De oefening van politie en defensie is onderdeel van een grote gezamenlijke antiterrorisme-oefening. Er doen liefst 300 man politie en 300 man defensie doen mee.
Het scenario is gebaseerd op een aanslag en de gevolgen daarvan. Er wordt serieus geoefend, waarbij de oefeningen net iets moeilijker zijn dan wat er in het echt kan gebeuren, aldus defensie. En er wordt op zo realistisch mogelijk nagebootste plekken geoefend.
Bekijk de video. Daaronder gaat de tekst verder.
De grootste terrorisme oefening ooit in Harskamp
De focus van de oefening ligt niet alleen op de inzet door zogenoemde ‘first responders’ (hulpdiensten), maar juist ook op het bijbehorende landelijke opsporingsonderzoek naar de daders. Naast defensie en politie oefenen ook de Veiligheidsregio en het Openbaar Ministerie mee.

Wordt ons land veiliger?

De oefening in Harskamp is al de hele week gaande. Tegelijkertijd vind donderdagavond op verschillende plekken in het land de grootste antiterrorisme-oefening ooit plaats. Zeven eenheden van de politie, waaronder die van Oost-Nederland, werken samen met de marechaussee, de veiligheidsregio's en het Openbaar Ministerie. 
De Gelderse oefening wordt vaker gehouden. Maar wordt Nederland door deze anti-terrorisme oefening nou echt veiliger? 'Dat durf ik niet te zeggen,' zegt Hans van den Brink van de Luchtmobiele Brigade. 'Maar het betekent wel dat wij er beter op voorbereid zijn voor het geval het mocht plaats vinden. We hopen uiteraard dat het nooit zal gebeuren.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!