Nieuws

Giftige chroom-6 verf zit over hele Waalbrug

De Waalbrug in Nijmegen zit vol met kankerverwekkende chroom-6 verf. Daarom zijn de onderhoudswerkzaamheden aan de brug nog niet begonnen. Dat zegt Rijkswaterstaat. © Pixabay
NIJMEGEN - De Waalbrug in Nijmegen zit vol met kankerverwekkende chroom-6 verf. Daarom zijn de onderhoudswerkzaamheden aan de brug nog niet begonnen. Dat zegt Rijkswaterstaat.
De verflaag moet van de hele brug verwijderd worden en dat is een specialistisch en tijdrovend proces. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen voor, vergelijkbaar met het verwijderen van asbest. De werkers die de verf eraf halen moeten beschermende pakken aan. En de Waalbrug moet tijdelijk 'ingepakt' worden. Er komt een speciale tent op de plekken waar de werkers bezig zijn, zodat de giftige stoffen niet in de buitenlucht terechtkomen. 

Verrassing voor bouwbedrijf

De Waalbrug moet grondig gerenoveerd worden. De werkzaamheden zouden eigenlijk in juli dit jaar, vlak na de Vierdaagse, beginnen. Maar bouwbedrijf KWS werd volledig verrast door de aanwezigheid van de chroom-6 verf. Daar was bij de aanbesteding geen rekening mee gehouden. 
De verflaag is in 1992 aangebracht. Twee jaar later werd chroom-6 verboden, omdat de stof kankerverwekkend bleek. Op dit moment zou er volgens Rijkswaterstaat geen gevaar zijn voor weggebruikers. De stof wordt pas gevaarlijk als de verflaag wordt weggeschuurd, verhit of gestraald. 

Extra kosten

De renovatie van de brug zou 36,5 miljoen gaan kosten. Hoeveel hoger dat bedrag gaat uitpakken, is nog niet bekend. Rijkswaterstaat bracht eerder wel al naar buiten dat in de verf op de busbaan zware metalen gevonden waren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!