Nieuws

Parochie vertrouwt op toekomst van kerken Achterhoek

Kerk Braamt
De Parochie H. Gabriël heeft vertrouwen in de toekomst van de kerkgebouwen in Braamt, Kilder, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl en Stokkum. De gebedshuizen moeten voor 15 mei zijn onttrokken aan de eredienst. © REGIO8
BRAAMT - De Parochie H. Gabriël heeft vertrouwen in de toekomst van de kerkgebouwen in Braamt, Kilder, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl en Stokkum. De gebedshuizen moeten voor 15 mei zijn onttrokken aan de eredienst.
'Voor vijf van de zes kerken zijn we ook in ver gevorderd stadium met de verkoop', zo laat de Parochie H. Gabriël. 'In Kilder en Nieuw Wehl zijn we in gesprek met mogelijke kopers waarbij wij nog steeds er van uitgaan dat het gebouw een goede en passende herbestemming zal krijgen.' Daarnaast laat het parochiebestuur weten nauw contact te hebben over herbestemming van de inventaris en dat er een werkgroep is belast met de toekomst van het archief van de kerken: 'Veel zal, in overleg met de kopende partijen, beschikbaar blijven voor de lokale gemeenschap.'
Het parochiebestuur is in eigen woorden verheugd over het contact met verenigingen: 'Op de meeste plaatsen zijn de handen in één geslagen om samen te werken aan een nieuwe visie op toekomst van hun dorpskern. Openhartige gesprekken hebben echter ook geleid tot een gezamenlijk inzicht dat overname door het dorp niet overal haalbaar is. Dit is jammer maar we respecteren uiteraard de besluiten om niet verder te onderhandelen.' Eerder stelde de parochie nog een harde deadline voor mogelijke kopers op donderdag 15 november.

Golf van kerksluitingen

Naast de Parochie H. Gabriël, sluiten ook de St. Ludgerparochie en de St. Paulusparochie in het oosten van de regio de komende jaren meerdere kerkgebouwen. Voor gebedshuizen in Aalten, Bredevoort, Harreveld, Mariënvelde, Meddo, Vragender en in Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen wordt gezocht naar een nieuwe bestemming.