Regionale biertappers strijden om NK-ticket

DOETINCHEM - Tijdens de Achterhoekse Biertapwedstrijden kwamen veertig vakmensen maandagavond in het Doetinchemse Café Kafé samen om het beste biertje te tappen. De tappers zijn vereerd om namens hun werkgever onderling te strijden om een ticket voor het NK.

'Mensen zagen de grote finale op de Horecava, die ook op televisie uitgezonden wordt', vertelt eigenaar van Café Kafé Arjan de Kruijk, die de Achterhoekse Biertapwedstrijden organiseert. 'Ze vroegen zich toen af waarom zij daar niet bij waren. Die kans bieden wij nu al een aantal jaar om om je hier voor de landelijke finale te kwalificeren, want per twintig deelnemers wordt er telkens één afgevaardigd naar die finale.' 

Tijdens de tap-wedstrijden moeten de deelnemers letten op een waslijst aan eisen, waar een viertallige jury streng op beoordeelt. 'Schoon werken, de juiste tap-techniek, maar ook de presentatie en gastvrijheid zijn belangrijke onderdelen tijdens de wedstrijd', aldus jurylid Arnoud Wierink.

Horecaondernemer Arjan Wezel is al jaren een ervaren deelnemer aan de biertapwedstrijden. Hij merkte tijdens zijn deelnamen aan de landelijke finales dat de biertjes in de Achterhoek nog een stuk beter getapt kunnen worden. 'De gedrevenheid is hier wel, maar aan deelnemers uit bijvoorbeeld Maastricht kunnen wij op dit moment gewoon niet tippen. Ik denk dat we daar ook nooit aan kunnen gaan tippen', stelt Wezel. Ondanks zijn ervaring is hij toch elke keer weer zenuwachtig voor de wedstrijden. 'Wij horecamensen hebben altijd een grote bek, maar als het er in de spotlights op aankomt is het altijd weer een dingetje.' 

Noah Fonteijn van Feestcafé Bubbels was de uiteindelijke winnaar. Jeroen Eelderink van eetcafé De Groes werd tweede, hij zal samen met Fonteijn de Achterhoek vertegenwoordigen op het NK.

 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Doetinchem REGIO8 Doetinchem Nieuws
Deel dit artikel: