Verkiezingen West Betuwe: stembussen geopend

GELDERMALSEN - De inwoners van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal gaan deze dag naar de stembus. De drie gemeenten gaan vanaf 1 januari samen verder als West Betuwe en daarom wordt er een nieuwe gemeenteraad gekozen.

Er zijn 31 zetels te verdelen. De inwoners kunnen kiezen uit tien partijen: drie lokale partijen - Dorpsbelangen, Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe en Verenigd West Betuwe - en zeven landelijke. 

West Betuwe telt straks zo'n 50.000 inwoners. Het wordt zowel qua oppervlakte als aantal inwoners de grootste gemeente van de regio. West Betuwe bestaat uit 26 dorpen en stadjes. De grootste kern is Geldermalsen.

Stemmen in een dubbeldekker

Vroege vogels kunnen sinds circa 5.30 uur, de vertrektijd van de eerste trein, terecht in de mobiele stembureaus bij de stations in Geldermalsen en Beesd. Zij brengen hun stem uit in een dubbeldekker. De stembus die 's ochtends in Beesd staat, rijdt daarna een route door West Betuwe en staat daarna nog in onder andere Haaften en Asperen. De overige stembureaus zijn geopend vanaf 7.00 uur. 

Nieuwe manier stemmen tellen

De stembureaus sluiten om 21.00 uur. Dan kan het tellen beginnen. Op de verkiezingsavond wordt alleen op partijniveau geteld.

De stembureaus tellen dus niet de stemmen die op de afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht. Dat gebeurt donderdag in sporthal De Randhorst in Geldermalsen, door tellers die er niet al een lange werkdag op hebben zitten. Ook toeschouwers zijn hierbij welkom. Deze nieuwe manier van stemmen tellen moet helpen voorkomen dat de voorlopige uitslag teveel fouten bevat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!