Nieuws

Delegatie Rivierenland luidt noodklok over A15: 'Meer ergernis, leed en economische schade'

Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
TIEL - Een delegatie van de Regio Rivierenland reisde dinsdag af naar Den Haag om de problematiek op de A15 in de regio onder de aandacht te brengen bij de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Toenemende files en ongevallen op de weg zorgen voor ergernis, leed en een groeiende economische schade die volgens de Regio in de toekomst kan oplopen tot tientallen miljoenen euro's per jaar.
Vooralsnog onderzoekt het Rijk alleen nog een grondige aanpak van de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem. Maar daarnaast worden er ook maatregelen bedacht die op korte termijn oplossingen kunnen bieden voor de hele A15.
Zo worden in- en uitvoegstroken op een aantal plaatsen tussen Deil en Ochten al verlengd en zijn er waarschuwingsborden voor opstoppingen aangebracht. De Regio wil veel meer van dit soort oplossingen op het Rivierenlandse deel van de A15, waaronder ook 'slimme signalering' die de toestroom van het verkeer regelt.
(de tekst loopt door onder de foto)
Foto: Regio Rivierenland

Lange termijn

Daarnaast ijvert Rivierenland voor nader onderzoek naar oplossingen die op lange termijn soelaas moeten bieden. Dit is niet in de plannen van het Rijk tot en met 2028 meegenomen omdat de problemen op de weg als niet ernstig genoeg beoordeeld zijn.
Recentere onderzoeken van onder meer TNO laten echter zien dat er wel degelijk sprake is van bovengemiddeld veel ongelukken en flinke opstoppingen rondom op- en afritten.

Meebetalen

De weg speelt een belangrijke rol in het streven van Rivierenland om tot de top drie van belangrijke logistieke regio's in Nederland door te dringen. De Regio wil best meebetalen aan oplossingen hiervoor, heeft voorzitter Hans Beenakker laten weten.
Zo gebeurt dat nu ook bij het onderzoek naar verbeteringen voor de A2 tussen Deil en Vught. De Regio heeft hiervoor een mobiliteitsfonds ingesteld, waarin de tien gemeenten een bijdrage doen.