Tientallen miljoenen voor Foodvalley en Achterhoek

Foodvalley en de Achterhoek vallen in de prijzen bij het kabinet in Den Haag. Beide regio's krijgen 20 miljoen euro subsidie. Foodvalley zet de miljoenen in voor de transitie naar duurzaam en gezond voedsel. De Achterhoek wil met het geld inspelen op de vergrijzing en de vergroening van de regio.

Het kabinet heeft 950 miljoen euro subsidie beschikbaar. Daarvoor zijn 88 aanvragen gedaan, waarvan er nu 12 zijn gehonoreerd. Foodvalley - de benaming voor Wageningen en Ede en omgeving - mag zich samen met de Achterhoek dus gelukkig prijzen. De Achterhoek zet in op leefbaarheid en wil met het geld onder meer de woningvoorraad verduurzamen. Ook wil de regio investeren in het vestigingsklimaat en bereikbaarheid. 

Boeren en gezonder eten

De Wageningen Universiteit ligt het in hart van Foodvalley. Met die universiteit, de provincie en het bedrijfsleven wil de regio werken aan het toekomstperspectief van boeren. Ook moeten consumenten worden verleid om gezonder te eten. Verder krijgt de ontwikkeling van alternatieve eiwitten als vleesvervangers een impuls.

Verheuging in Achterhoek

De Achterhoek reageert verheugd op de subsidie. 'Wij zijn blij met de honorering', zegt Mark Boumans, voorzitter van de Achterhoek Board. 'Het is een substantieel bedrag waarmee we de hoognodige versnelling kunnen maken om onze werkgelegenheid en onze leefbaarheid op een goed peil te houden.' 

Veel concurrentie om subsidies

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra laat weten dat de concurrentie voor de subsidiepot groot was. 'Echt gaaf dat Foodvalley een flink bedrag van het kabinet krijgt om voeding en landbouwontwikkeling te versterken.' Het Gelderse Kamerlid is ook blij met het geld voor de Achterhoek: 'Mooi dat ze dit op eigen kracht hebben binnengehaald. Het gaat hier om kwaliteit van leven en slimme banen.'

De provincie Gelderland laat weten tevreden te zijn met de investering vanuit Den Haag. Het provinciebestuur hoopt op meer regionale subsidies in de toekomst. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!