Nieuws

Krijgt het Gelders Orkest een miljoen van de provincie?

De provincie Gelderland besluit woensdag over een jaarlijkse subsidie van bijna een miljoen euro voor Het Gelders Orkest. Dat besluit valt in de vergadering van de Provinciale Staten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland besluit woensdag over een jaarlijkse subsidie van bijna een miljoen euro voor Het Gelders Orkest. Dat besluit valt in de vergadering van de Provinciale Staten.
Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten fuseren tot één orkest voor Oost-Nederland. Het besluit tot de fusie is al een aantal jaren geleden genomen door toenmalig minister van Cultuur, Jet Bussemakers.
De fusieorganisatie ontvangt momenteel € 350.000 per jaar. De subsidie zal onder meer worden besteed aan het ontwikkelen van nieuwe programma's, het bereiken van publiek dat niet zo vaak in de concertzaal komt en aan projecten op het gebied van educatie, participatie en talentontwikkeling.

Muziek en een maatschappelijke functie

Het fusieorkest houdt twee standplaatsen aan, één in Arnhem en één in Enschede. Er lagen twee scenario's op tafel voor de financiering van het nieuwe orkest: een scenario ging uit van de huidige activiteiten van de twee orkesten. Bij het andere scenario zou het orkest onder meer aanvullende maatschappelijke activiteiten ontwikkelen in de provincies Gelderland en Overijssel.
Aangezien er voor het tweede scenario is gekozen, moet er extra geld op tafel komen. Voor het orkest zouden de twee provincies 1,9 miljoen euro per jaar moeten vrijmaken. Daarvan dragen de provincies elk de helft. Overijssel heeft de jaarlijkse subsidie al toegezegd, Gelderland besluit daar vandaag over.

'Volle kracht vooruit'

Directeur Wiebren Buma van het Gelders Orkest, zegt in een interview met RTV Oost dat hij hoopt op steun van de provincie: 'Indien ook de Gelderse Staten een positief besluit nemen dan kunnen we volle kracht vooruit met het vorm geven aan de nieuwe organisatie en het ontwikkelen van verrijkende programma’s voor de inwoners van Gelderland en Overijssel'.
De fusie van de twee orkesten moet op 1 september 2019 een feit zijn. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!