Uitbaggeren kasteelgracht Zoelen begonnen

ZOELEN - Groot onderhoud aan het 17e eeuwse Landgoed Soelen in Zoelen. Afgelopen maanden is een groot aantal zieke en slechte bomen verwijderd en nu laat Staatsbosbeheer de gracht rond het kasteel uitbaggeren.

Het is zeker veertig jaar geleden dat de gracht voor het laatst is schoongemaakt. Op de bodem ligt een dikke laag blad en ander organisch materiaal, waardoor de gracht veel te ondiep is geworden. Het slib wat van de bodem komt, is erg vruchtbaar en wordt een eind verderop op een stuk land gestort. Over een jaar of twee wordt op die plaats een nieuwe boomgaard met hoogstamfruit aangeplant.

Bekijk de beelden. Daaronder gaat de tekst verder.

Het baggerwerk duurt nog zeker anderhalve week. Bij het baggerwerk moet opgepast worden dat alleen de toplaag wordt weggehaald. Als ook in de klei gebaggerd zou worden zou dat ten koste kunnen gaan van de stabiliteit van het fundament van het kasteel. 

De kap is bijna afgerond

De massale kap van afgelopen zomer is nu bijna afgerond. Binnenkort begint Staatsbosbeheer met het aanplanten van nieuwe bomen in het Zoelense Bos. Op die manier worden de zichtlijnen hersteld en er komt een nieuwe dwarslaan door het bos.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Buren Zoelen Nieuws
Deel dit artikel: