Nieuws

Berg en Dal redt brug voor een euro

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal koopt de gronden van het voormalig spoortracé in Groesbeek voor het symbolische bedrag van een euro. Als gevolg hiervan wordt het bruggetje over de spoorkuil, dat nu in slechte staat verkeert, waarschijnlijk behouden.
Onderdeel van de gekochte gronden zijn de huidige spoorlijn, het fietspad en de hellingen van de spoorkuil in het bos. Ook delen van het marktplein in Groesbeek horen bij de koop. 

Brokstukken op het fietspad

Medio 2017 bleek dat het bruggetje over de spoorkuil in Groesbeek onveilig was. Er brokkelden stukken af en dat leverde gevaar op voor gebruikers van het fietspad dat onder de brug doorloopt. ProRail vond het niet belangrijk om de brug te herstellen. Datzelfde gold voor de onderliggende spoorkuil. Het spoor is namelijk al jaren niet meer in gebruik en om die reden investeert ProRail er niet meer in. De gemeenteraad van Berg en Dal wil de brug graag behouden voor wandelaars en fietsers. 'Het is een cultuurhistorisch en beeldbepalend bouwwerk', aldus de gemeente.
Het voorstel van ProRail om de gronden en alles wat daarbij hoorde te kopen was een kans voor Berg en Dal om de brug te redden: 'Wandelaars, fietsers, hardlopers en andere recreanten maken gebruik van dit bruggetje. Met de aankoop is de toekomst van het bruggetje verzekerd.'

Kans voor een nieuw marktplein anders inrichten

De gemeente Berg en Dal gaat de spoorkuil ook beheren. Het aangekochte traject loopt vanaf de Biesseltsebaan tot aan de Duitse grens. Het gaat om de grond waarop het spoor en het fietspad liggen en gemiddeld acht meter daarnaast. In samenwerking met Staatsbosbeheer en de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek wordt een plan gemaakt om de biodiversiteit rond het spoor te behouden en waar mogelijk meer te ontwikkelen. 
De aankoop van de spoorkuil heeft nog meer voordelen voor de gemeente Berg en Dal. Het marktplein in Groesbeek heeft hoogteverschillen die het gebruik van het plein lastig maken. De gemeente hoeft als eigenaar geen rekening meer te houden met de voorwaarden en ProRail en kan het plein nu  anders inrichten en zo hoogteverschillen wegnemen. 
De definitieve overdracht van de grond vindt waarschijnlijk plaats in het eerste kwartaal van 2019.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!