Berg en Dal vraagt boeren naar duurzaamheid

GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal gaat informeel inventariseren hoe het staat met boeren en hun ambities om te verduurzamen. Dat is de uitkomst van een motie van GroenLinks die donderdagavond werd aangenomen.

Het plan komt van raadslid Rona Vree, die regelmatig hoort hoe boeren moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Ze komen nauwelijks toe aan toekomstplannen of verduurzaming van hun bedrijf. Toch moet ook de agrarische sector van Berg en Dal een bijdrage leveren aan de vermindering van schadelijk CO2 en fijnstof.

Vaak toch al in gesprek

Vree wil in kaart brengen in hoeverre dat speelt bij boeren binnen de gemeente Berg en Dal. Een speciaal onderzoek zou echter veel geld kosten. Dat is ook niet nodig omdat boeren vaak toch al in gesprek zijn met de gemeente, bijvoorbeeld in het kader van het project 'korte voedselketen'. Met dat project wil de provincie Gelderland landbouwproducten dichter bij huis afzetten ten gunste van de duurzaamheid.

Aandacht voor duurzaamheid

Vree ziet een voorbeeld in onder meer de gemeenten Berkelland en Oost Gelre, die zogenoemde keukentafelgesprekken voeren met boeren. Duurzaamheid komt in die gesprekken ook aan de orde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Groesbeek Nieuws
Deel dit artikel: