'Jongeren als straf urenlang laten stilzitten, gebeurt niet meer'

DEELEN - Jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep liet jongeren urenlang stilzitten aan tafel als ze zich slecht hadden gedragen. Deze strafmaatregel werd incidenteel toegepast, maar dat gebeurt nu niet meer.

Dat meldt de instelling na berichtgeving van De Stentor. De krant sprak met ouders, die vinden dat de maatregelen grenzen aan machtsmisbruik en kindermishandeling. Jongeren zouden als strafmaatregel urenlang in de gezamenlijke woonkamer aan de eettafel moeten zitten. Ze zouden geen woord mogen zeggen en niet mogen bewegen, terwijl rondom hen heen leeftijdgenoten genieten van hun vrije tijd.

Volgens De Hoenderloo Groep werd de strafmaatregel incidenteel gebruikt in woongroepen in Deelen. Het gaat om jongeren met ernstige gedragsproblemen die daar door de rechter zijn geplaatst.

Wat volgens een woordvoerder nog wel gebeurt, is dat er wordt gekozen voor een time-out om ongewenste situaties te doorbreken. 'Om bij een time-out het apart gaan van de groep te voorkomen, wordt een jongere voor korte tijd wel eens elders in de ruimte op een stoel of aan een tafel gezet.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Zorg-Jeugdzorg Nieuws
Deel dit artikel: