Zin in Zondag | De dominee komt voorbij | Margot van Veen

Liefdeskracht van God

Luister hier naar het fragment

Als we naar buiten kijken zien we hoe de herfst volop haar intrede heeft gedaan.  Bomen verliezen hun bladeren en de natuur bereidt zich voor op een winterslaap.  
 
Als het in deze herfstperiode over ons eigen leven gaat, dan is er véel dat ons bezighoudt.  Veel waar we stil van kunnen worden. Gevoelens van blijdschap, angst, zorgen, rouw.  Hoe groot kan dan de behoefte aan bemoediging en troost zijn, de behoefte aan liefde en nabijheid. Vaak als we tot stilstand komen, -en dat gebeurt als je ziek wordt, je wordt dan letterlijk stil gelegd-, komt de vraag naar boven wat nu echt belangrijk is en waar het ten diepste om gaat. Waar we ons in de veelheid, van dat wat er is, ons op kunnen richten.   Jezus is in zijn uitspraken duidelijk en laat weten dat de liefde het allerbelangrijkste is.  Vandaag staat op het katholieke leesrooster de prachtige uitspraak van Jezus uit Marcus 12: “Heb de Heer Uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand  en met heel uw kracht. Het op éen na belangrijkste is dit: Heb uw naaste lief, als u zelf.” Jezus ziet de liefde als basis van alles, als grondslag van ons handelen. Liefde voor de Eeuwige, liefde voor de ander, je naaste die is als jij. Liefde voor jezelf.  Liefdeskracht. Hoe dierbaar liefde ook voor ons is, we worden soms ook teleurgesteld in de liefde. Liefde wordt verraden, trouw blijkt niet altijd haalbaar: een belofte is soms te zwaar en kan niet worden waargemaakt. En er zijn genoeg mensen die door vervelende ervaringen  niet meer kunnen geloven in de liefde. Genoeg verhalen vol pijn, die beklemmend zijn.  
 
Als liefde zo breekbaar is, en afhankelijk van je persoonlijke levensgeschiedenis, van gebeurtenissen in je leven, dan is het te wensen dat er zoiets bestaat als een diepe, onvergankelijke liefde die altijd aanwezig is, en altijd doorgaat. Een onzichtbare onderstroom. Liefdeskracht van God. Deze liefde van God is grond en onderstroom van ons bestaan. Het begin en het einde. Een bron om vast te houden. Een kracht diep in ons, liefdeskracht, verscholen soms, in de mist van ons leven.  
 
Jezus roept ons op om terug te keren naar déze kracht, naar de kern, en oorspronkelijke bron: liefde. Om te vertrouwen op de kracht van liefde.  Heb lief: God, je naaste én jezelf.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!