Gelredag 1 december: Oude kerk, Ede

EDE - Op zaterdag 1 december is de Gelredag in de Oude Kerk in Ede! Kom daar alles te weten over de Gelderse middeleeuwse democratie, de Buurtspraak, die in Ede tot op de dag van vandaag bestaat. En uiteraard is er ook een lezing over een Gelderse hertogin: Catharina van Bourbon. U bent welkom van 10 tot 12 en De toegang is uiteraard, als altijd gratis.

Het Angelusklokje van de Oude Kerk in Ede zal luiden, als historisch teken van de Buurtspraak. De huidige buurtrichter Geen Broere zal meerdere keren een lezing houden over de Buurt Ede en Veldhuizen en Buurtspraak als de oudste vorm van plattelandsdemocratie in Nederland. Als u meer over de 800-jarige geschiedenis van de kerk wilt weten, dat kan, er zijn vrijwilligers in de kerk die u er alles over kunnen vertellen.

Huis Kernhem

Bijzonder aan deze Gelredag is dat u niet een, maar twee locaties kunt bezoeken! Vanuit de Oude Kerk nemen gidsen u mee naar Huis Kernhem, dat ooit een leen was van de hertog van Gelre. Hier kunt u luisteren naar een lezing van Kris Brussen over hertogin Catharina van Bourbon. Ook kunt u kiezen uit twee rondleidingen: een over het landgoed Kernhem, de andere onder leiding van een archeoloog naar de langste wildwal van Nederland.

Mis deze unieke Gelredag niet en kom op 1 december tussen 10 en 12 uur naar Ede! Het bezoekadres is Grotestraat 58 in Ede.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: