Stella Fietsen moet bodemonderzoek betalen

NUNSPEET - Stella Fietsen in Nunspeet moet van de gemeente de kosten van het bodemonderzoek betalen. Een kleine vijf maanden geleden brandde een opslag van Stella uit. Er lagen zo'n 6000 fietsaccu's opgeslagen, die zijn dagen natgehouden. De gemeente vermoedt dat het bluswater het grondwater heeft vervuild. Ze houdt Stella bestuursrechtelijk verantwoordelijk voor de kosten van dit onderzoek.

Stella heeft aangegeven haar verantwoordelijkheid te nemen en het onderzoek uit te voeren. Volgens de gemeente erkent Stella nog geen aansprakelijkheid voor eventuele vervolgacties. William van Dijk, teamleider Vergunningen, Toezicht en Handhaving schat in dat zo'n bodemonderzoek tussen de tien- en twintigduizend euro kost. Mocht de grond vervuild zijn, dan gaat het over een veelvoud van dat bedrag. 

Op dit moment wordt het gebouw afgebroken. Dat gaat zo'n twee weken duren. Daarna begint het bodemonderzoek. Er zal op verschillende plekken geboord worden. Volgens Van Dijk heeft na vijf maanden zo'n onderzoek nog zin: 'Bodemexperts zeggen dat eventuele vervuiling ook nu nog in de grond zit.' Daags na de brand heeft de gemeente direct omwonenden al gewaarschuwd het grondwater niet voor consumptie te gebruiken. 

De resultaten worden half januari verwacht. Dan zal duidelijk zijn of de grond gesaneerd moet worden. 

Op 11 juli ontstaat er brand in een loods waar 6000 accu's fietsaccu's liggen. De accu's zijn van het Nunspeetse bedrijf Stella Fietsen. De accu's blijken enorm lastig te blussen. Uiteindelijk beslist de burgemeester om een hele woonwijk te evacueren. Naar aanleiding van de brand heeft Nunspeet regels gemaakt voor het opslaan van accu's. Hoe de brand is ontstaan, is niet meer te achterhalen.

Zie ook: 

 

 

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijkerk Nijkerk Nunspeet Nieuws
Deel dit artikel: