Einde voor Kunstwerk het Witte Lint Zutphen

BRUMMEN - Het Witte Lint, het natuurkunstwerk langs de N348 tussen Zutphen en Eefde, verdwijnt. Dit jaar werd het kunstwerk eerst de dupe van de Perenprachtkever en later ook nog van de droogte.

Het duurt te lang en kost te veel geld om de karakteristieke schuine meidoornbomen - waaruit het kunstwerk bestaat - te vervangen. De provincie heeft daarom besloten nieuwe, andere beplanting langs de rondweg aan te brengen waar inwoners over mee mogen denken.

Het Witte Lint werd eind 2016 aangelegd en was een omvangrijk project van kunstenaar Erick de Lyon. Het bestond uit 1177 scheef gekweekte meidoorns en kostte 1,6 miljoen euro. De boompjes kregen al vrij snel te maken met een flinke storm waardoor ze nog schever kwamen te staan. Afgelopen vorig jaar bleken de bomen aangetast door de Perenprachtkever en moest een groot deel gekapt worden. Door de droge zomer raakten de overgebleven meidoorns ernstig verdord. 

8 ton en kweken duurt jaren

Uit onderzoek en overleg met de betrokken partijen en ontwerpers blijkt dat de kosten voor herstel hoog zijn, ongeveer 8 ton. Daarnaast duurt het opnieuw kweken 5 à 6 jaar. Langs de weg is het dan al die jaren kaal. Dat vinden alle partijen niet wenselijk. Daarom heeft de provincie besloten andere beplanting aan te brengen.

De boompjes en de granieten witte paaltjes worden verwijderd. De overige elementen van het Witte Lint blijven wel bestaan omdat ze onlosmakelijk verbonden zijn met de weg. Ook de naam 'Witte Lint' verdwijnt. Volgens de provincie is dit in samenspraak met de oorspronkelijke ontwerpers en auteurs van het Witte Lint. 

Iedereen mag meedenken

Inwoners mogen meedenken over het definitieve ontwerp voor de aankleding van de weg. Er is een eerste ontwerp dat deze week wordt besproken met experts van de gemeente en de Bomenstichting. Op 15 november mogen inwoners tijdens een informatiebijeenkomst nog suggesties doen die in het definitieve ontwerp kunnen worden meegenomen.

De nieuwe beplanting wordt daarna zo snel mogelijk aangebracht. Hierbij wordt goed gelet op zaken als aantrekkelijkheid voor insecten, mooi passend bij het landschap, veiligheid voor het verkeer, onderhoud, kosten en haalbaarheid. De kosten worden betaald uit het normale onderhoudsbudget van de provincie Gelderland voor de aanleg van wegen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: