Meeste gemeenten willen door met PlusOV

LOCHEM - Ook de gemeenten Lochem en Brummen willen door met PlusOV. Eerder kwamen de vier andere kleine gemeenten binnen het samenwerkingsverband tot hetzelfde besluit. 'De grote drie' - Apeldoorn, Deventer en Zutphen - willen juist (deels) stoppen met PlusOV.

PlusOV ligt al jaren onder vuur. Zo geven de chauffeurs PlusOV een 5,2, bleek eerder deze week uit een enquête van Omroep Gelderland. Ze hebben minder plezier in hun werk dan eerder en voelen zich soms machteloos. Sinds de afgelopen schoolvakantie lijkt het beter te gaan bij PlusOV, maar het loopt nog lang niet altijd vlekkeloos.

Lochem: 'Veel voordelen'

Het college van burgemeester en wethouders van Lochem wil desondanks volledig door met PlusOV, in ieder geval nog vier jaar. In Lochem is ook de regiecentrale (de planning) van PlusOV gevestigd. De gemeente wil wel dat het vervoer kleinschaliger wordt georganiseerd en dat de dienstverlening verbetert.

Wethouder Henk van Zeijts: 'Het biedt veel voordelen als de vervoerscentrale het doelgroepenvervoer voor meerdere gemeenten blijft uitvoeren. Als gemeente alleen hebben we te weinig slagkracht.'

Voor volgend schooljaar wil de gemeente de aanbesteding voor het routegebonden vervoer (waaronder het leerlingenvervoer) anders inrichten: kleinere, lokale partijen krijgen dan de kans om zich in te schrijven, meldt de gemeente.

Brummen: 'Kwaliteitsslagen gemaakt'

Brummen sluit zich daarbij aan. Ook deze gemeente wil dus dat PlusOV blijft bestaan, óók voor het routegebonden vervoer. Volgens wethouder Jolanda Pierik heeft PlusOV 'na een moeizame start in 2017 kwaliteitsslagen gemaakt'. Wel moeten, zo vindt Pierik, 'nog wel de problemen die dit jaar ontstaan zijn bij de start van het leerlingenvervoer voorgoed worden opgelost'. De gemeente Brummen heeft er vertrouwen in dat PlusOV 'door kan groeien naar een robuuste organisatie'.

Dinsdag was al duidelijk dat de gemeenten Epe, Heerde, Hattem en Voorst door willen. Apeldoorn en Zutphen willen deels stoppen en alleen nog het vraagafhankelijk vervoer (losse ritten) via PlusOV laten lopen. Deventer wil helemaal uit PlusOV stappen. De komende maanden moet duidelijk worden hoe het speciaal vervoer in de PlusOV-regio na de zomer van 2019 wordt geregeld.

Reageren? Mail naar researcher Maarten Dallinga: mdallinga@gld.nl.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: