Gelredag 17 november: Schwanenburg, Kleef

Het is weer zover, de Ridders van Gelre gaan de grens over! Op zaterdag 17 november is de Gelredag in de Schwanenburg in Kleef, het stamslot van hertogin Katherina van Kleef. En ze hebben weer unieke dingen voor u geregeld, dus mis het niet en kom tussen 10 en 12 naar Kleef! Toegang tot de Schwanenburg is speciaal voor de Gelredag gratis.

Tijdens de Gelredag kunt u de musea in de burcht die boven Kleef uittorent bezoeken en de toren beklimmen en genieten van het schitterende uitzicht.

Maar u kunt niet alleen op eigen gelegenheid door de Zwanenburcht dwalen: er zijn ook speciale rondleidingen waarin u wordt meegevoerd naar de tijd waarin Katherina van Kleef in het kasteel woonde. De meeste rondleidingen zijn speciaal voor de Gelredag in het Nederlands.

En zoals u inmiddels van ons gewend bent is er ook een lezing. Deze keer door historicus Aafje Groustra die veel onderzoek heeft gedaan naar het Gelderse hertogelijke hof in de tijd van Katherina van Kleef. Zij zal deze zaterdagmorgen drie lezingen over Katherina verzorgen.

Wie was hertogin Katherina?

Zij is op zesjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de Gelderse hertog Arnold van Egmond, de daadwerkelijke bruiloft is als ze twaalf jaar is. Tot die tijd woont Katherine op de Schwanenburg. Daarna gaat ze samen met haar nieuwbakken echtgenoot op kasteel Rosendael wonen, ze krijgen vier kinderen. Na een paar jaar huwelijk gaat het mis tussen Arnold en Katherina, zij trekt zich terug in kasteel Het Tolhuys in Lobith, waar vandaan ze met helder weer de Kleefse Zwanenburcht moet hebben kunnen zien...

Tot zaterdag 17 november in de Schwanenburg in Kleef! Het bezoekadres is Schloßberg 1 in Kleef.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip, opmerking of een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre_-_Gelredagen
Deel dit artikel: